VU Medisch Centrum

Ouderen boven de vijfentachtig jaar lijden vaak aan depressie

Het aantal ouderen boven de vijfentachtig jaar dat lijdt aan depressie, is groter dan tot nu toe werd gedacht. De depressie is bij hen ook hardnekkiger en de gevolgen groter dan hulpverleners tot nu toe aannamen. Van de jongere ouderen, ouderen van boven de vijfenvijftig, die klinische behandeling ondergingen tegen depressie, overleed veertig procent binnen zes tot acht jaar na opname. Dit concludeert psychiater Max Stek in zijn promotieonderzoek aan het VU medisch centrum.

Stek deed zijn onderzoek onder vijfhonderd vijfentachtig jarigen in Leiden en honderdvier vijfenvijftig plussers die klinisch behandeld werden. Het onderzoek werd nodig geacht omdat weinig bekend was over de omvang en de gevolgen van depressie bij de oudste ouderen. Stek concludeerde met name dat huisartsen en verpleeghuisartsen in driekwart van de gevallen de aanwijzingen voor depressie bij vijfentachtig plussers missen en dat behandeling met antidepressiva niet werd gegeven. Daarnaast bleek dat de combinatie depressie en eenzaamheidsgevoelens vaak tot overlijden lijdt.

Uit het deelonderzoek onder vijfenvijftig plussers die klinisch werden behandeld tegen depressie. bleek dat veertig procent van hen binnen zes tot acht jaar na opname overleed. Van de rest van deze groep patiënten knapte eenderde deel goed op, kende eenderde deel een wisselend verloop van de depressie en is eenderde deel chronisch depressief.

Stek bemerkte dat geen van de vijfenvijftig plus patiënten was behandeld met Electro Convulsie Therapie (ECT) of elektroshock. Inmiddels is duidelijk dat ECT bij depressieve ouderen een effectieve en veilige behandeling is, terwijl andere interventies juist gevaarlijk kunnen zijn.

Het aantal gevallen van depressie neemt wereldwijd enorm toe. Met name onder ouderen wordt de komende dertig jaar een enorme groei van het aantal gevallen verwacht. De wereldgezondheidsraad schat in dat depressie de komende drie decennia na hart- en vaatziekten de belangrijkste oorzaak zal worden van invaliditeit, lage levenskwaliteit, zorggebruik en ziekte.

Max Stek promoveert op 8 oktober.