Ingezonden persbericht


P E R S M E D E D E L I N G

Brussel, 8 oktober 2004

Groen!: Vlaamse regering maakt foute keuzes

De regering-Leterme maakt foute keuzes. Ze heeft te weinig oog voor de levenskwaliteit van de Vlamingen. Dat zegt Groen!-fractieleider Jos Stassen als reactie op de deze namiddag toegelichte begrotingswijziging 2004 en de begroting 2005. Stassen hekelt de besparingen die door de regering-Leterme worden doorgevoerd in het onderwijs en in de milieusector. De ploeg rond Leterme maakt totaal foute keuzes, zegt Stassen. In het onderwijs bespaart ze op leerkrachten en werkingsmiddelen, ze neemt amper nieuwe initiatieven op het vlak van welzijn en ze bespaart drastisch op de aankoop van bossen en natuurgebieden. Zelfs op fietspaden wordt bespaard. Deze regering ruilt verkeersveiligheid in voor beton.

Stassen hekelt in de eerste plaats de besparingen in de onderwijssector. De regering-Leterme wil vanaf volgend jaar de leerlingenstijging in het secundair onderwijs en in het onderwijs voor sociale promotie het avondonderwijs - niet langer doorverrekenen in de leraarsuren voor scholen, leest Stassen. Kortom, de leerkrachten staan straks voor grotere klassen. Groen! heeft altijd geopteerd voor kleinere klassen omdat dit beter is voor zowel de kinderen als de leerkrachten.

Ook hekelt Stassen de verschuiving ntaet onderwijs bespaart ze op leerkrachten en werkingsmiddelen, ze n zitten straks in grotere klassen. ord gerept."ijgen mindevan de gelden uit de FFEU, het Financieel Fonds Eenmalige Uitgaven. De FFEU-gelden die door de vorige Vlaamse regering waren voorzien voor het aanleggen van fietspaden en het wegwerken van gevaarlijke kruispunten zullen door deze regering grotendeels besteed worden aan het afwerken en het uitbaggeren van het Deurganckdok!

Het heroriënteren van de Vlaamse aanmoedigingspremies het tijdskrediet dat mensen toe laat privé en job beter op mekaar af te stemmen is voor Groen! evenzeer een foute keuze. Hoeveel mensen kunnen straks nog gebruik maken van deze premies? , wil Stassen weten.

In de sector van welzijn, volksgezondheid en gezin geeft de regering-Leterme zelf aan dat er in 2005 haast geen ruimte meer over zal zijn om nieuwe initiatieven uit te bouwen . De regering zegt zelf dat ze nog enkel datgene zal doen waartoe ze verplicht is, stelt Stassen. Er komen dus geen extra plaatsen in de kinderopvang; tenzij diegene die al door de vorige Vlaamse regering waren beslist.

Ook wat betreft de aankoop van bossen en natuurgebieden is Stassen het niet eens met de keuzes van de regering-Leterme. Het aankoopbudget voor bossen en natuurgebieden wordt met liefst 8,5 miljoen euro ingekrompen. De inhaalbeweging die onder de vorige Vlaamse regering door groene ministers was ingezet, wordt zo volledig teniet gedaan.

Deze regering maakt de totaal foute keuzes, concludeert Stassen. Ze bewijst op geen enkel ogenblik te beschikken over een lange termijnvisie en het ontbreekt haar volledig aan solidariteit met de zwaksten, meent Stassen. De regering-Leterme is er in geslaagd met vele kleine besparingen een positieve begroting neer te leggen. Maar ze maakt foute keuzes wat betreft de sectoren waarin ze bespaart.

...............................................
Persdienst Groen!
Ron Hermans, persverantwoordelijke
Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht
tel 02 219 19 19 fax 02 223 10 90
gsm 0473 90 30 66
e-mail pers@groen.be
...............................................
Groen! via InterNet
e-mail persdienst: pers@groen.be
Groen! homepage : http://www.groen.be/
persteksten : http://www.groen.be/pers/