Nederlandse Akkerbouw Vakbond



Gewasbeschermingslogboek voorbeeld van onnodige papierenrompslomp

Persbericht

Standdaarbuiten, 8 oktober 2004

Akkerbouwers zitten niet te wachten op meer onnodige bureaucratische rompslomp. Dat zegt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) naar aanleiding van het Besluit beginselen geïntegreerde gewasbescherming van LNV-minister Veerman.

Het opstellen van een gewasbeschermingsplan en het bijhouden van een
-logboek met ingang van 2005 is in de ogen van de akkerbouwvakbond onzinnig. Vanaf volgend jaar moeten de meeste gewassen waaronder granen en suikerbieten al gecertificeerd zijn in het kader van voedselveiligheid. Die borging biedt voldoende zekerheid dat zorgvuldig met chemische gewasbeschermingsmiddelen wordt omgegaan. Het verplicht stellen van een gewasbeschermingsplan en het bijhouden van een -logboek is dubbel werk, onzinnig en in strijd met het kabinetsstreven tot het verminderen van de administratieve lasten, meent de NAV. De bond stelt dat de maatregel voor het gros van de bedrijven een voorbeeld is van dubbel boekhouden. De minister bagatelliseert in de ogen van de NAV de administratieve rompslomp van het besluit in een brief aan de Tweede Kamer als hij stelt dat de voorschriften voor het merendeel van de telers geen noemenswaardige inspanningen vergt en geen extra hoeveelheid werk zullen opleveren. Dat de minister niet helemaal zeker van zijn zaak is blijkt elders in zijn brief waar hij de administratieve lastenverzwaring erkent en aanvaardbaar acht. De NAV vindt het verder onbegrijpelijk dat de minister zegt met wetten en regels in de pas te willen lopen met andere EU-landen en tegelijkertijd vasthoudt aan nationaal beleid op het vlak van milieu en arbeid dat afwijkt van het EU-beleid.

Overigens heeft de NAV ernstige twijfels over de haalbaarheid van de (operationele) doelstellingen van het kabinet. Akkerbouwers en de NAV zijn bereid om zich maximaal in te spannen de ambitieuze doelstellingen te realiseren. Op basis van voortschrijdend inzicht zal tussentijds moeten worden beoordeeld of de doelstellingen in het geplande, korte tijdbestek, haalbaar zijn. De vakbond nodigt het kabinet uit om met voorstellen te komen voor prikkels uit de afzetmarkt richting geïntegreerde gewasbescherming. Het gewasbeschermingsbeleid moet gestoeld zijn op technologische vooruitgang, harmonisatie van Europese regelgeving en een adequaat toelatingsbeleid van nieuwe, veiliger middelen. En dit alles in een concurrerende omgeving, aldus de NAV.

Nadere inlichtingen over dit bericht zijn verkrijgbaar bij NAV-bestuurslid Teun de Jong, tel. 0518 400081 of 06-53656795.