Ingezonden persbericht




PERSBERICHT
Amersfoort, september 2004

Ontwortelden
Kunst als therapie

9 oktober t/m 28 november 2004
Opening: 8 oktober, 16.00 uur door Mr. M. Tabaksblat, voorzitter War Trauma Foundation

De Zonnehof, centrum voor moderne kunst organiseert in samenwerking met de stichting Kunst & Therapie, een omvangrijke expositie met beeldend werk van kinderen en volwassenen die ontworteld zijn geraakt. Het werk is ontstaan in het kader van een beeldend expressieve therapie. Op de expositie zijn circa 160 schilderijen en tekeningen te zien, gemaakt door mensen uit onder andere Afghanistan, Irak, Kongo, Liberia, Nederland, Soedan, Somalië en de Verenigde Staten.

Ontworteld
Ontwortelde mensen zijn hun veilige omgeving kwijtgeraakt. Bijvoorbeeld door vlucht voor oorlogsgeweld of onderdrukking, (natuur)rampen, verlies van dierbaren of huis of opname in een kliniek. Deze traumatische gebeurtenissen zijn vaak zo heftig dat ze moeilijk in woorden te vatten zijn. Als praten (nog) niet lukt, kan een beeldend expressieve therapie vaak de mogelijkheid bieden de kloof te overbruggen tussen persoonlijke ervaringen en de verwoording daarvan. Dit kan leiden tot meer grip op de innerlijke belevingswereld. Tekeningen en schilderingen laten emoties en ervaringen zien, die tot dan toe een draaglijk bestaan in de weg stonden. Met behulp van de gemaakte beelden kunnen leemten in het geheugen opgevuld worden met verloren gewaande herinneringen. Met het ontstaan van de tekeningen en schilderijen wordt het ook mogelijk om in woorden het tot dan toe onzegbare uit te drukken. Pas daarna kan herstel optreden en kan men zich meer richten op het heden en de toekomst.

Kunst of geen kunst
De tentoongestelde werken zijn in eerste instantie als therapeutisch middel bedoeld en niet met een esthetisch of artistiek doel gemaakt. De reden dat De Zonnehof, centrum voor moderne kunst, er voor kiest de werken tentoon te stellen, ligt in het feit dat een groot aantal werken van een verrassend niveau zijn. Deze werken prikkelen, verrassen of hebben een esthetische waarde, ook zonder de achtergrond van de makers te kennen. Door de werken in De Zonnehof tentoon te stellen worden wordt een breed publiek de mogelijkheid geboden het werk te bekijken.

Symposium
Voorafgaand aan de tentoonstelling vindt van 11.00 tot 16.00 uur een symposium plaats. Tijdens het symposium geven drie deskundigen, kunsthistoricus Jos ten Berge, beeldend therapeut Marlies Mannesse en emeritus hoogleraar communicatiewetenschappen Anne van der Meiden, vanuit verschillende invalshoeken lezingen, waarbij de beeldende communicatie van ontwortelden belicht wordt. Aanmelden door overmaking van 25 euro op giro 6808193 van de Stichting Kunst & Therapie te Amersfoort onder vermelding van naam & Symposium.

//////////////// EINDE BERICHT //////////////////

Voor meer informatie e/o beeldmateriaal kunt u contact opnemen met De Zonnehof, centrum voor moderne kunst, Katjuscha Otte (PR), tel: 033 -- 46 33 034, info@dezonnehof.nl. Zie ook www.dezonnehof.nl

Openingstijden: Toegangsprijzen: dinsdag - vrijdag 11-17 uur volwassenen ¤ 2,30 zaterdag en zondag 12-17 uur Museumkaart gratis t/m 12 jaar gratis