VNG

Bestuurlijke bijeenkomst externe veiligheid en transport

Persuitnodiging

Bestuurlijke bijeenkomst externe veiligheid en transport

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseert in samenwerking met het Projectbureau Slagen voor Veiligheid een bestuurlijke bijeenkomst over Externe Veiligheid en transport. Deze bijeenkomst is bestemd voor burgemeesters en wethouders en vindt plaats op vrijdag 8 oktober 2004 in de raadzaal van het stadhuis in Eindhoven.

Transport van gevaarlijke stoffen zorgt in veel gemeenten voor externe veiligheidsproblemen. Bijna- rampen op het spoor en op de weg in de afgelopen jaren geven aan dat er grote risico's kleven aan dit transport. Naar verwachting zal, zonder gewijzigd beleid, het aantal knelpunten in de toekomst toenemen.

Het transportvolume stijgt en steden zullen meer moeten verdichten. Daarbij hebben gemeenten geen invloed op de gemaakte keuzen van transportroutes, het type transport of de te nemen maatregelen van vervoerders. De enige verantwoordelijkheid en invloed van gemeenten ligt in de sfeer van de rampenbestrijding. Het Rijk wil zones reserveren langs transportassen en gemeenten moeten hun steden verder ontwikkelen. Hoe moet dit worden opgelost? Over deze vraag gaan vertegenwoordigers van de VNG en de ministeries van VROM en V&W met elkaar in discussie.

Programma

13.00 Ontvangst met lunch.

14.00 Opening door de heer C.H.J. Lamers, burgemeester van Houten en voorzitter van de
VNG-commissie Milieu.

14.15 Twee casussen van knelpunten in de gemeentelijke afweging 'transport' en ruimtelijke ontwikkeling/externe veiligheid/rampenbestrijding.
Wethouder mevrouw M.A. Schreurs, gemeente Eindhoven en burgemeester de heer
P.A.G. Cammaert, gemeente Velsen.

14.45 Reactie Rijk op de gemeentelijke problematiek. Staatssecretaris de heer P.L.B.A. van Geel (VROM)
15.00 Koffiepauze

15.15 Paneldiscussie onder leiding van burgemeester mevrouw M. Quint van de gemeente Vaals. Stelling: 'Gemeenten moeten zeggenschap krijgen over de keuze waar en welke gevaarlijke stoffen over hun grondgebied vervoerd worden.'
Panelleden: mevrouw M. Schreurs (wethouder Eindhoven), de heer H. van Dijk (directeur Railned), de heer M.W.N.M. den Brok (Raillion), de heer H. van der Vlist (directeur-generaal milieu VROM), de heer J. Lintsen (Plaatsvervangend directeur-generaal Goederenvervoer V&W), de heer M.C. van der Harst (Algemeen Voorzitter Transport en Logistiek Nederland).

16.00 Aanbieding van de VNG-toekomstvisie Externe Veiligheid aan de heer Van der Vlist en de heer Lintsen.

16.15 Afsluiting en borrel.

U bent van harte uitgenodigd om bij deze bestuurlijke bijeenkomst aanwezig te zijn. De bijeenkomst vindt plaats op vrijdag 8 oktober,
13.00 tot 17.00 uur, in het Stadhuis Eindhoven, Stadhuisplein 1, in Eindhoven


01 okt 04 09:40