Socialistische Partij

Premier Turkije geeft voortbestaan misstanden toe


07-10-2004 * Er komen nog steeds gevallen van foltering en vernedering voor in Turkse politiebureaus en gevangenissen, aldus premier Erdogan van Turkije. Daarmee reageerde hij een vraag van SP-senator Kox in de assemblee van de Raad van Europa.

Kox had Erdogan geprezen met de door Human Rights Watch geconstateerde vooruitgang inzake vrijheid van pers en religie en respect van minderheden. Hij hield de Turkse regeringsleider echter ook voor dat er nog veel meer stappen gezet moeten worden om misstanden in politiebureaus en gevangenissen tegen te gaan. Volgens Erdogan voert zijn regering de afgelopen jaren een zero tolerance-beleid tegen folteren en vernedering waardoor er van structurele misstanden geen sprake meer is. Daarbij verwees hij naar een recent bezoek van EU-commissaris Verheugen aan Turkije. Hij herinnerde er overigens aan dat hij zelf - toen hij nog geen regeringsleider was - ook slachtoffer is geweest van de Turkse staat en zodoende alle reden had om een ander beleid te voeren.

Erdogan reageerde niet op de uitnodiging van Kox om de assemblee waar Turkije al lang deel van uitmaakt, toe te zeggen dat zijn regering zal werken aan het recht op terugkeer en schadevergoeding van Koerdische inwoners die de afgelopen decennia slachtoffer zijn geworden van Turkse staatsterreur. Wel zegde hij toe dat zijn regering door zou gaan met hervorming en democratisering van Turkije.

Kort na zijn discussie met de Raad van Europa in Straatsburg kwam overigens uit Brussel groen licht van de Europese Commissie voor toelating van Turkije tot de Europese Unie.