Time : 8:50:13 AM
Date : Friday, October 08, 2004
Sender Name: Ovam

Beleidsmakers buigen zich over toekomst gerecycleerdekunststofproducten PRINS LAURENT EN OVERHEDEN BEZOEKEN EKOL RECYCLAGEFABRIEK

Houthalen, 7 oktober 2004.- Prins Laurent bezocht vandaag de recyclagefabriek EKOL in Houthalen, in het gezelschap van gewestministers Kris Peeters en Evelyne Huytebroeck, betrokken federale en regionale overheden en vertegenwoordigers van intercommunales.

Dit gebeurde naar aanleiding van een workshop over de toekomst van gerecycleerde kunststofproducten op initiatief van FEDICHEM, FECHIPLAST en FEBEM, in samenwerking met het Koninklijk Instituut voor het duurzame beheer van de Natuurlijke Rijkdommen en de bevordering van Schone Technologie (K.I.N.T.), waarvan Prins Laurent voorzitter is.

EKOL heeft als aandeelhouders de OVAM, de Limburgse Vinylmaatschappij en KBC Investco. EKOL recycleert op milieuvriendelijke wijze gemengd kunststoffenafval afkomstig van ongeveer 750.000 inwoners uit Limburg, Vlaams-Brabant en de Antwerpse Kempen tot nuttige, duurzame producten. Het bedrijf besteedt veel aandacht aan de eco-efficiëntie van het recyclageproces m.b.t. eigen afvalproductie, het energieverbruik, het waterverbruik en de waterzuivering.

Mechanische recyclage is één van de middelen tot het valoriseren van kunststofafval, naast energierecuperatie bij verbranding, feedstock recycling en gebruik als alternatieve brandstof. Homogeen en selectief ingezameld kunststofafval, zoals bij voorbeeld PET, maakt hoogwaardige kringloop recyclage mogelijk van fles tot fles. De EKOL technologie is complementair aan deze optie omdat zij gemengd kunststoffenafval, ongeacht hun scheikundige samenstelling, tot duurzame eindproducten kan verwerken die bij hun levensloop opnieuw gerecycleerd kunnen worden.

In 2002 werd in België 690.000 ton post-consumer kunststofafval ingezameld, waarvan 36,1% gevaloriseerd en 12,8% gerecycleerd. Dat laatste percentage kan aanzienlijk opgedreven worden door de afzetmogelijkheden te verruimen. Tijdens de workshop onderzochten de bevoegde gewestelijke ministers en overheden, samen met de betrokken bedrijfssectoren, op welke wijze dit best kan gebeuren.

In de periode 1991-2003 heeft EKOL ruim 62.000 ton kunststoffenafval verwerkt tot een brede waaier materialen en eindproducten zoals straatmeubilair, verkeerstechniek, geluidswanden, palissades, platen, palen, compostbakken.
De huidige aandeelhouders van EKOL zijn OVAM, LVM en KBC-Investco. Het bedrijf stelt vandaag 33 werknemers te werk, waarvan 75% van de arbeiders uit allochtone laaggeschoolden.

Het gebruik van kunststoffen bespaart grondstoffen en voorkomt afval, o.a. door gewichtsbesparing, door beschermende en bewarende verpakkingen, evenals door isolatiematerialen. Deze producten kunnen op het einde van hun levensduur op ecologische wijze gerecycleerd worden tot nuttige en duurzame goederen en materialen.

Contact:
OVAM
Guy Haemels
woordvoerder

+32 475 841 752

URL: http://www.ovam.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations: (None)

Beleidsmakers buigen zich over toekomst gerecycleerdekunststofproducten1

Link to Press Release - NL

U wenst de e-mails van de mailinglist niet langer te ontvangen? Klik hier om u uit te schrijven