Den Haag, 8 oktober 2004

Vervolgvragen van de leden van Dijken en Smits (beiden PvdA) aan de

staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over aanvraag- en bezwaarprocedure hoog persoonlijk kilometerbudget Valys (2030421460)

* Zijn er bij het niet behalen van deze termijn door indicatiesteller Argonaut sancties afgesproken? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?

* Kunt u zich een systeem voorstellen waarbij het niet halen van de indicatie afhandelingtermijn (15 dagen) rechtstreeks recht geeft op het hoge PKB (Persoonlijk Kilometer Budget)?

* Kunt u ons een overzicht verstrekken van de extra kosten die gemoeid zijn met de inzet van extra fte s om de afhandelingachterstanden bij Argonaut weg te werken?

* Wegen de baten van de investeringen voor de indicatie voor het hoge kilometerbudget nog op tegen de totale kosten die gemaakt moeten worden om de indicering voorspoedig te laten verlopen? Is het niet beter om de kosten die gemoeid zijn met de indicering, te besteden aan extra kilometers ten gunste van Valys-pashouders?

* Hebben wij het over hetzelfde, daar waar wij in vraag 5 van de vorige vragenreeks informeren naar de kosten die mensen moeten maken voor het reizen naar de hoorzitting wanneer zij in beroep gaan tegen de beslissing van Argonaut, en u in uw antwoord spreekt over een second opinion?

* Vindt u het niet sneu dat mensen die in beroep gaan tegen een afwijzing van hun verzoek om een hoog kilometerbudget, in sommige gevallen gedwongen worden Valys-kilometers van hun toch al zo schaarse kilometerbudget in te zetten om op een hoorzitting in een van de verschillende Argonaut-kantoren te verschijnen? Kunt u toezeggen dat vervoerskosten die gemaakt worden om in beroep een hoger kilometerbudget te verkrijgen, niet ten koste gaat van het toch al zo schaarse Valys-kilometerbudget?

* Wordt de nu door u aangekondigde restitutieregeling kenbaar gemaakt aan alle Valys-klanten die hier al mee in de problemen zijn gekomen? Zo nee, waarom niet?