Wereld Natuur Fonds Nederland

GROOT SUCCES VOOR RAMINBOOM OP CITES CONFERENTIE

Het Wereld Natuur Fonds is tevreden met de plaatsing van de raminboom op de zogenoemde CITES Bijlage II. Door plaatsing op Bijlage II gaan voor ramin strenge regels voor de handel gelden. Ramin wordt nu beschouwd als een kwetsbare houtsoort. Ramin komt vooral voor in veenmoerasgebieden op de eilanden Borneo en Sumatra, het leefgebied van ondermeer orang-oetans en Sumatraanse tijgers. Ramin wordt steeds schaarser door illegale en niet-duurzame houtkap. Het besluit is genomen op de dertiende (CoP 13) CITES Conferentie in Bangkok, het verdrag dat de internationale handel in bedreigde dieren en planten reguleert. Het Wereld Natuur Fonds zet zich tijdens deze conferentie vooral in voor bescherming van ramin, de witte haai en de Napoleonvis

BETERE TOEKOMST VOOR RAMIN EN DIERSOORTEN

De aan CITES deelnemende landen hebben unaniem besloten ramin op de Bijlage II te zetten. "Door dit besluit ziet de toekomst van ramin en diersoorten die in deze bossen leven er een stuk beter uit", zegt Elies Arps, vertegenwoordiger van het Wereld Natuur Fonds op de conferentie. "Internationale samenwerking tussen ramin importerende en exporterende landen wordt door het besluit bevorderd".

VOORTBESTAAN RAMIN BEDREIGD

Het voortbestaan van de Indonesische en Maleisische houtsoort ramin wordt bedreigd door illegale en niet-duurzame houtkap. Het is een waardevolle houtsoort die in Azië, de Verenigde Staten en Europa gebruikt wordt om er onder andere deuren, deurposten, fotolijstjes en biljartkeus mee te maken. Opname van ramin in het verdrag zal de exporterende landen helpen om de handel beter te reguleren en controleren. Dat is goed nieuws, niet alleen voor de raminboom zelf, maar ook voor de (bedreigde) diersoorten die in dit bos leven.