Gemeente Westerveld

28-9-2004
Open Dag brandweer op zaterdag 9 oktober

De Nationale Brandpreventieweek valt dit jaar in de week van 8 tot en met 16 oktober. In die week, op zaterdag 9 oktober, houdt de brandweer van de gemeente haar jaarlijkse Open Dag. Dit jaar vindt de Open Dag plaats op het Piet Soerplein en het evenemententerrein aan de Eursingerkerkweg in Havelte.
Op deze dag zijn naast de brandweer ook politie, ambulance, de traumahelikopter en veel hulpverleningsorganisaties vertegenwoordigd. De dag wordt georganiseerd samen met Univé verzekeringen, Vondeling brandpreventie en Geurts bedrijfshulpverlening.

Nationale Brandpreventieweek

In de Nationale Brandpreventieweek verzorgt de brandweer, naast de Open Dag, ook voorlichting en demonstraties. Verder assisteert de brandweer bij ontruimingsoefeningen in verschillende basisscholen in de gemeente. De Brandpreventieweek richt zich ook op de jeugd, met interessante activiteiten en demonstraties.

Open Dag

Tijdens de Open Dag van de brandweer van de gemeente Westerveld staan veel activiteiten gepland, die zowel voor volwassenen als voor kinderen interessant zijn. Een aantal daarvan:

* Kantelsimulator. Onder leiding van een instructeur wordt uitgelegd hoe je moet handelen als je uit de auto wilt komen na een ongeval. Wanneer de auto ondersteboven ligt, is dat nog niet zo gemakkelijk.

* Brandweerwagens. Bezichtiging van brandweermaterieel wat normaal alleen ingezet wordt bij grote calamiteiten: de ladderwagen van brandweer Meppel, de verbindingscommandowagen uit Hoogeveen en het groot watertransport-materieel uit Vledder. Verder zijn er ook veel oude brandweervoertuigen te zien; echte Oldtimers.
* Reddingshonden. De reddingshondenwerkgroep Overijssel laat zien hoe slachtoffers onder puin worden gezocht door de honden.
* Zelf blussen. Er wordt een demonstratie van kleine blusmiddelen gehouden en u mag deze bij de demonstratie ook zelf proberen te gebruiken.

* Traumahelikopter. Deze komt vanuit het Academisch Ziekenhuis in Groningen aangevlogen en landt om 14 uur op het evenemententerrein aan de Eursingerkerkweg. U kunt de traumahelikopter van binnen bekijken. Het traumateam geeft daarbij uitleg over de mogelijkheden van de helikopter.

* Tank en wagens Johannes Post Kazerne. Zij laten materieel zien dat kan worden ingezet bij brand en bij rampen. Er staan onder andere een tank en een zogenaamde "tankautospuit", een grote brandweerwagen.

* Lotusgroep. Lotusgroep Dwingeloo geeft demonstraties en kinderen kunnen zich door hen ook laten schminken als slachtoffer, met levensechte verwondingen. EHBO Havelte geeft demonstraties en ook de Brandwondenstichting is vertegenwoordigd.
* Brandweerdemonstraties. De brandweer zal verschillende demonstraties geven, onder meer een gezamenlijke demonstratie met reddingshonden en een ambulance.

* Brandweerdiploma. Kinderen kunnen een Brandweerdiploma halen. Hiervoor moeten ze behendig leren spuiten met de hogedrukspuit. Daarna krijgen ze het Brandweerdiploma uitgereikt.

De Open Dag van de brandweer in Westerveld wordt gehouden op zaterdag 9 oktober, van 11.00 tot 16.00 uur, op het Piet Soerplein en het evenemententerrein aan de Eursingerkerkweg in Havelte.

U bent van harte welkom!

Gratis brandblusser keuren
Heeft u uw brandblusser via Univé gekregen? Dan kunt u die op de Open Dag meebrengen en gratis laten keuren. U kunt uw brandblusser dan één week later ophalen.

Gratis oude gasflessen inleveren

Ook kunt u oude gasflessen inleveren op de Open Dag. Gasflessen vormen een groot risico bij brand: door de hitte die bij brand vrijkomt, kan een gasfles met enorme kracht exploderen. Gasflessen vallen daarom officieel onder "gevaarlijke stoffen". Ook campinggasflesjes horen hierbij! Wij raden u dan ook dringend aan om oude gasflessen, die niet meer worden gebruikt, in te leveren. Dat kan op de Open Dag gratis!