Gemeente Nijmegen

Eerste voorzieningenhart opent de deuren

De Nijmeegse wijk Oosterhout heeft de primeur van het eerste voorzieningenhart voor de stad. Het wordt op 9 oktober door burgemeester G. ter Horst feestelijk geopend. In het voorzieningenhart werken diverse instellingen samen. Het gaat daarbij om onderwijs, kinderopvang, sport, gezondheidszorg, cultuur en wijkraad.

Het voorzieningenhart biedt veel voordelen voor instellingen die er werken en bewoners van de wijk. Binnen het voorzieningenhart staan ontwikkelen, ontmoeten en ontspannen voor bewoners centraal. Met name de ontwikkeling van kinderen tot 12 jaar speelt een belangrijke rol in de samenwerking tussen instellingen. Zij kunnen beter samenwerken, de ontwikkelingen van kinderen volgen en gezamenlijk een visie op onderwijs ontwikkelen. Daarnaast is het makkelijk contacten te realiseren tussen instellingen en wijkbewoners. Bovendien kunnen bewoners op één centrale plek terecht voor tal van voorzieningen en ontmoetingen met andere mensen uit de wijk.

Bewoners en instellingen gaan in het voorzieningenhart samen aan de slag om te bepalen wat er in hun voorzieningenhart aan activiteiten plaatsvindt.

Het voorzieningenhart is gebouwd met het oog op huidige en toekomstige behoeften van bewoners. Ruimtes kunnen multifunctioneel worden ingericht. Ruimtes die momenteel nog niet nodig zijn voor schoolfuncties, kunnen nu door andere instellingen en organisaties worden gebruikt. Zo kunnen klaslokalen 's avonds en in de periode dat ze niet worden ingezet voor schoolfuncties, worden gebruikt voor het geven van cursussen door particulieren en instellingen. Doordat verschillende instellingen hun diensten aanbieden, kunnen functies elkaar versterken en is onderlinge afstemming makkelijk.

Het voorzieningenhart (Pijlpuntstraat 1 in Oosterhout) houdt van 11.00-16.00 uur Open Huis. Burgemeester G. ter Horst verricht samen met een aantal bewoners om 11.30 uur de opening.