---

Brieven aan de Kamer
---

Kennisgeving verkiezingsondersteuning ISAF

12-8-2004 16:15:00

Op 9 oktober a.s. zullen in Afghanistan presidentsverkiezingen worden gehouden. Op verzoek van de Afghaanse autoriteiten zal de door de Navo geleide International Security Assistance Force (ISAF) bij deze verkiezingen ondersteuning verlenen op het gebied van veiligheid. U bent hierover per brief geïnformeerd op 16 april jl. (Kamerstuk 27 925 nr. 127), op 28 juni jl. (Kamerstuk 27 925 nr. 133) en op 16 juli jl. (Kamerstuk 28 676 nr. 13 en bijlagen).

Voor de ondersteuning van de Afghaanse presidentsverkiezingen dient ISAF tijdelijk te beschikken over extra eenheden en middelen. De behoefte aan deze extra eenheden en middelen is op 23 juli jl. vastgesteld door de Noord-Atlantische Raad. Een belangrijk deel van de benodigde extra eenheden en middelen is inmiddels door verschillende landen toegezegd. Een behoefte waarin tot dusverre echter niet is voorzien, betreft enkele gevechtsvliegtuigen en een tankervliegtuig voor een periode van ongeveer acht weken. Indien een tweede verkiezingsronde noodzakelijk blijkt, zal de uitzendperiode met enkele weken moeten worden verlengd.

In overeenstemming met het Toetsingskader informeren wij u hierbij dat het kabinet thans de wenselijkheid en de mogelijkheid onderzoekt enkele Nederlandse F-16 gevechtsvliegtuigen en een KDC-10 tankervliegtuig ter beschikking te stellen aan ISAF in het kader van de ondersteuning van de Afghaanse presidentsverkiezingen. Zodra het onderzoek daartoe aanleiding geeft, zullen wij u nader informeren.

DE MINISTER VAN DEFENSIE

H.G.J. Kamp

DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Dr. B.R. Bot

Nieuws Nieuwsberichten