Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 5 oktober 2004


Elfde Festival voor Binnenlands Bestuur in Utrecht


Wouter Bos in discussie met Mark Rutte over kabinetsbeleid


Zaterdag 9 oktober organiseert het Centrum voor Lokaal bestuur van de PvdA haar Elfde Festival voor Binnenlands Bestuur. De bijeenkomst vindt plaats in Ottone, Kromme Nieuwegracht 62 in Utrecht en begint om 10.30 uur.


Burgers moeten van dit kabinet een grotere eigen verantwoordelijkheid aan de dag leggen. Ze moeten meer initiatieven ontplooien op economisch terrein en meer financiële risico dragen voor allerlei voorzieningen. Hoever kan de overheid hierin gaan? PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos en staatssecretaris Mark Rutte van Onderwijs gaan hierover om 13.15 uur met elkaar in debat.


Onder de titel Brandende lokale Kwesties debatteren politici en bestuurders verder over integratie, het aanzien van politici, de lokale verzorgingsstaat, bouwen buiten de steden, de crisis tussen het kabinet en de lokale overheden en over de rol van een sociaal democratische partij anno 2004. Onder deskundige leiding kunnen burgemeesters alvast op de zeepkist oefenen. Kamerleden worden aan de tand gevoeld over het nieuwe kiesstelsel en nog veel meer.


De Wibautlezing wordt dit jaar uitgesproken door hoogleraar parlementaire geschiedenis in Leiden en oud-VNG directeur, Joop van den Berg. Hij stelt dat sociaal-democraten zich de afgelopen decennia te veel hebben laten leiden door glas, staal en beton en te weinig door onderwijs, cultuur en sociale politiek.


Het Centrum voor Lokaal Bestuur heeft laten onderzoeken hoe de collegeonderhandelingen na de laatste verkiezingen voor provinciale staten zijn verlopen. De Statenverkiezingen van 2003 waren over de gehele linie een succes voor de PvdA. De partij won in alle provincies en wist in elf provincies deel uit te maken van het dagelijks bestuur. Alleen in Noord-Holland belandde zij in de oppositie. De Groningse gedeputeerde Marc Calon, UvA politicoloog Philip van Praag en onderzoeker Jean Fransman zullen op 9 oktober nagaan wat van belang is bij collegeonderhandelingen.