Ingezonden persbericht


PERSBERICHT STUDIO NMO, DONDERDAG 7 OKTOBER 2004 TUSSEN 16.00 EN 17.00 OP 747AM

DNA-onderzoek Bosnische vluchtelingen

Naar schatting 25 duizend stoffelijke overschotten zijn sinds de afloop van de oorlog in voormalig Joegoslavië ongeïdentificeerd gebleven. Een belangrijk hulpmiddel bij die identificatie het DNA van de familie van de slachtoffers. De International Commission on Missing Persons is daarom een actie begonnen onder vluchtelingen in Europa om bloedmonsters af te staan. Studio NMO trok naar de Bosnische gemeenschap in Rotterdam waar deze week familieleden van vermiste personen bijeen kwamen voor zo n DNA-onderzoek.

Presidentsverkiezingen Afghanistan

Zaterdag 9 oktober, op de kop af drie jaar na het begin van Operation Enduring Freedom, mag Afghanistan naar de stembus. Vanuit Kaboel doet Ans Zwerver namens de Democracy and election mission van de EU verslag van de aanloop naar de verkiezingen. Nangyalay Arsala (Algemene Coördinatie raad voor Afghanen in Nederland) geeft vanuit de studio commentaar. Zijn de vrije presidentsverkiezingen een graadmeter voor de wederopbouw van het land? Hoe onmogelijk is de taak waar de nieuwe president voor komt te staan en wat is eigenlijk het verkiezingsprogramma van Halim Tanwir, presidentskandidaat woonachtig inAlmere?

Commissie Bestrijding Vrouwelijke Genitale Verminking

Op 8 en 9 oktober gaat een speciale commissie ter voorkoming en bestrijding van vrouwenbesnijdenis in gesprek met slachtoffers en betrokkenen. Het advies dat de commissie in december aan het kabinet uitbrengt, zal deels hierop gebaseerd zijn.

Kun je vrouwenbesnijdenis strafrechtelijk verbieden? Welke preventieve maatregelen kun je treffen en hoe controleer je dit? Marieke Bolle van de commissie geeft uitleg.