Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Milieudefensie-campagne van start met enquête onder bevolking Campagne tegen bedrijventerrein Hoeksche Waard

Amsterdam, 7 oktober 2004 -- 'Houd de Hoeksche Waard groen'. Met deze leus voert Milieudefensie de komende vier weken campagne in de Hoeksche Waard voor het behoud van de open ruimte en tegen de komst van een grootschalig bedrijventerrein. De campagne gaat van start op zaterdag 9 oktober met een enquête onder het winkelend publiek van Oud-Beijerland. De enquête wordt daarna in de gehele Hoeksche Waard huis-aan-huis verspreid. De inwoners kunnen daarmee voor het eerst zelf haar mening geven over de dreigende teloorgang van dit unieke polderlandschap.

De besluitvorming over een grootschalig bedrijventerrein aan de noordrand van de Hoeksche Waard nadert haar beslissende fase. Op 6 december neemt de Tweede Kamer een besluit over de Nota Ruimte. Daarin schrijft minister Dekker dat zij een bovenregionaal bedrijventerrein van 300 hectare bruto (tot 2020) ten behoeve van de Rotterdamse haven in de Hoeksche Waard noodzakelijk acht. Dit terwijl het gebied jarenlang op de nominatie heeft gestaan om Nationaal Landschap te worden.

De gemeenten van de Hoeksche Waard hebben zich altijd fel verzet tegen een dergelijk grootschalig bedrijventerrein. De provincie wil nu een compromis sluiten: 180 hectare netto. Een werkelijk compromis is het niet, want 180 hectare netto komt overeen met 257 hectare bruto. Dat is amper minder dan de kabinetswens van 300 hectare! Ondanks dit magere compromis zijn de betrokken gemeentebesturen toch akkoord gegaan. Eind deze maand beslissen de verschillende gemeenteraden of ze hun besturen hierin zullen steunen.

Wat: Start campagne tegen komst bedrijventerrein in Hoeksche Waard Wie: Milieudefensie i.s.m. Vereniging Hoeksche Waards Landschap Waar: Op het marktplein in Oud-Beijerland Wanneer: Zaterdag 9 oktober, 13.00 -- 15.00 uur

Milieudefensie roept de gemeenteraadsleden op, in een deze week aan hen verstuurde brief, voet bij stuk te houden en niet in te stemmen met een grootschalig bedrijventerrein in de Hoeksche Waard. De milieuorganisatie wil het unieke landschap, de uitgestrekte landerijen, pittoreske dorpskernen en dijken met monumentale boomsingels, behouden. Bovendien blijkt uit een recente studie van Bureau voor Economie & Omgeving Buiten in opdracht van de Zuid-Hollandse Milieufederatie dat er nauwelijks behoefte is aan nieuwe bedrijventerreinen in de regio Rotterdam.

De komende weken zal Milieudefensie in samenwerking met Vereniging Hoeksche Waards Landschap een enquête verspreiden onder de bevolking, zodat de politici weten wat de burger wil. De resultaten van de enquête zullen tijdens een debat op 8 november worden voorgelegd aan Tweede-Kamerleden en lokale politici.