Gemeente Dongen


Festival voor begrip en integratie mensen met een psychiatrische handicap 07-10-2004 16:36
Feest vrijwilligers en cliënten Geestelijke GezondheidsZorg Op 9 oktober opent wethouder Piet Panis een feest voor vrijwilligers en cliënten van de Geestelijke GezondheidsZorg (GGZ) Midden-Brabant. De vrijwilligers en cliënten worden zo eens extra in het zonnetje gezet. Het vrijwilligersfeest maakt deel uit van het Kwartiermakersfestival Spelen met eigenaardigheden dat van 8 tot en met 15 oktober in Midden-Brabant wordt gehouden. Het Regionaal Patiënten en Consumenten Platform Midden-Brabant (RPCP), de GGZ en de Regionale Instelling voor Beschermende Woonvormen Midden Brabant (RIBW) organiseren het Kwartiermakersfestival. Kwartiermaken wil letterlijk zeggen: meer ruimte maken voor de ander. Dat is dan ook het doel van het festival; meer begrip voor mensen met een psychiatrische handicap.
De GGZ Midden-Brabant werft vrijwilligers die mensen met psychiatrische problemen ondersteunen. Onder de naam Maatjesproject wordt een vrijwilliger in contact gebracht met een cliënt. Samen ondernemen ze dan verschillende activiteiten die variëren van samen koffie drinken tot sporten of een dagje uit. Op die manier worden mensen met een psychische handicap uit hun isolement gehaald waarin ze vaak ongewild verkeren. In Midden-Brabant zijn er momenteel zon vierentachtig vrijwilligers actief, waarvan alleen al eenendertig in Dongen. Uit deze cijfers blijkt weer dat de Dongense samenleving drijft op vele vrijwilligers, aldus wethouder Piet Panis, door de goede samenwerking van de GGZ Midden-Barabant en het Steunpunt Vrijwilligerswerk Dongen zijn veel vrijwilligers binnengestroomd. De gemeente Dongen ondersteunt dit soort activiteiten dan ook van harte! Er zijn echter nog meer nieuwe vrijwilligers nodig gezien de wachtlijst van vijftig patiënten die ook graag een maatje willen hebben.

Activiteiten
In 2003 werd het Kwartiermakersfestival voor de eerste keer in Tilburg georganiseerd. Dit jaar krijgt het festival in Tilburg een meer regionaal karakter door een aantal activiteiten in Dongen en Waalwijk te organiseren. Door middel van culturele en kunstzinnige activiteiten worden mensen met en zonder psychiatrische problemen nader tot elkaar gebracht tijdens het festival. In Dongen treedt het theaterduo Dora en Leo op en is er een expositie van kunstwerken. Leerlingen van het Cambreurcollege en cliënten van de GGZ maakten deze kunstwerken. Verder is er een theatervoorstelling in het Cambreurcollege en een meezingavond binnen de GGZ.