Onderwijsmuseum


Naar school, toen en nu
schoolkinderen op een Amsterdamse school in 1968 en 2002 / 2003. 9 oktober - 5 december 2004

1968 2003

In het voorjaar van 1968 maakte fotograaf Rob Houkes een fotoserie op de Planciusschool aan de Nieuwe Teertuinen in Amsterdam. De Planciusschool was een lagere school waar vooral kinderen uit de omgeving van Prinsen- en Bickerseiland uit de Jordaan en uit de achterliggende wijk naar school gingen.

Op de Planciusschool was het vooral de herkenning van zijn eigen schooltijd die hem in 1968 aansprak. Dat was de reden dat hij er graag wilde fotograferen.

Nu - in 2004 - bestaat de Planciusschool niet meer. De functie van buurtschool is in de loop van de tijd helemaal overgenomen door Montessorischool "De Eilanden". Sinds 2002 is "De Eilanden" gevestigd op Bickerseiland in een zeer eigentijds, splinternieuw schoolgebouw.

Hier verwees alles wat hij in en om het gebouw zag naar zijn gevoel niet naar het verleden - zoals op de 'oude' Planciusschool - maar naar een welvarend heden en een hypermoderne toekomst. Al snel ontstond bij hem dan ook het idee een vergelijkbare fotoserie op deze school maken, in kleur. Dat resulteerde in een nieuwe reeks foto's.

Door deze kleurenfoto's van de "De Eilanden" te combineren met de zwart/wit foto's van de Planciusschool van 1968 is er een mooi beeld ontstaan van de metamorfose die zich in het basisonderwijs in deze buurt in 35 jaar heeft voltrokken. De tentoonstelling geeft daardoor meer dan alleen een beeld van zomaar een school. De foto's laten zien wat er in de tijd veranderd is.