Gemeente Best

04-10-2004
Brandweerwedstrijden zaterdag 9 oktober in Best

9 oktober: Brandweerwedstrijden
Op zaterdag 9 oktober a.s. is de gemeente Best de gastvrouw voor maar liefst 40 brandweerploegen uit de regio. Zij meten dan hun vaardigheden met elkaar. De wedstrijden staan in het teken van "Kwaliteitstesten hulpverlening".

Wat gebeurt er?
Door middel van de testen worden de praktische vaardigheden en theoretische kennis gemeten en vergeleken met andere korpsen in de regio. Wat gebeurt er precies? Vanaf circa 8:30 uur krijgen de deelnemende ploegen opdrachten voorgelegd. Ze beginnen met de theoretische vraagstukken. Daarna maken zij zich gereed voor de praktijkopdracht, waarin 2 ploegen het tegen elkaar opnemen. Dit jaar wordt extra aandacht gegeven aan de volgende thema's:
· "meten is weten": het gebruik van meetapparatuur en het gebruik van eigen zintuigen (ogen, neus, et cetera);

· "beveiliging werkplek": het creëren van een veilige werkomgeving, zodat een veilig en verantwoord optreden van de brandweerploeg is gewaarborgd;

· "stabiliseren": het toepassen van de juiste middelen (blokken, stutten, et cetera) en een verantwoord gebruik hiervan.

Een kijkje nemen? Dat kan!
De eerste praktijkopdrachten beginnen omstreeks 9:00 uur. Uiteraard weten de deelnemers vooraf niet wat en waar het een en ander staat te gebeuren. Zij vertrekken vanaf een verbindings- en commandowagen (VC) die bij de brandweerkazerne aan de Willem de Zwijgerweg staat opgesteld. Wilt u een kijkje komen nemen? Meld u dan bij de VC. Als de brandweerkorpsen vanaf de VC vertrekken, kunt u hen volgen! U krijgt volop de gelegenheid om vragen te stellen. De ploegen van de Vrijwillige brandweer Best worden om circa 8:55 uur en 10:25 uur voor de praktijkoefening verwacht bij de VC. De laatste ploegen zijn om circa 16:00 uur klaar met hun opdracht.

Brandweer in actie bij oefening
Foto van brandweerwedstrijden in 2003