TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 05-10-2004

Televisie
AAP & CO
Uitzending zaterdag 9 oktober
Nederland 2 - 17.25 uur

BERBERS VERHUIZEN NAAR BORN IN 'AAP & CO'

Een feestelijke aflevering op zaterdag 9 oktober van AAP & CO. Een groep van negen berbers gaat verhuizen naar een prachtige nieuwe plek in het Limburgse Born. Dit is niet alleen heel bijzonder voor deze dieren, maar ook voor de mensen van Stichting AAP.

Van alle dieren die AAP opvangt zijn berbers echte zorgenkindjes; per jaar worden vele afgedankte berbers 'aangeboden' bij AAP om opgevangen te worden. Toch kan de stichting veel van deze dieren niet opvangen vanwege een beperkte capaciteit. En dat komt weer omdat het vinden van een nieuwe plek voor deze dieren erg moeilijk is. De dierentuinen hebben vaak al grote groepen berbers en terugbrengen naar de natuur is voor deze - getraumatiseerde - aapjes niet mogelijk. De doorstroom verloopt dus moeizaam en daarom is het fantastisch als een groep van wel negen berbers naar een nieuwe plek kan verhuizen.

AAP & CO volgt de voorbereidingen op hun reis en hoe de dierverzorgers er alles aan doen om het voor de dieren zo goed mogelijk te laten verlopen. Verzorgster Ivonne blijft zelfs nog een week bij de dieren in Born om ze te laten wennen aan hun nieuwe thuis. De dieren genieten als ze voor het eerst naar buiten gaan. Ze rennen door het verblijf, klimmen op de bomen en wroeten in het gras. Een feest om deze dieren zo te zien genieten!