TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 05-10-2004

Televisie
HELMUT LOTTI - MUZIKALE REIS DOOR RUSLAND
Uitzending zaterdag 9 oktober
Nederland 2 - 20.00 uur

HELMUT LOTTI BRENGT MUZIKAAL PORTRET VAN RUSLAND

Helmut Lotti brengt zaterdag 9 oktober een bijzonder muzikaal portret van een grootmacht. Romantisch en woest tegelijk. Vrolijk, melancholisch, ontroerend en intrigerend. Imposante paleizen in even indrukwekkende steden. Dorpjes waar liedjes en verhalen tientallen generaties overleefden. Rusland is onmetelijk en overweldigend. Door deze betoverende natie, met dat machtig, rijk verleden maakt Lotti een wonderbare tocht. Aangetrokken en gedreven door balalajka's van vroeger en nu. Dit alles onder de titel: HELMUT LOTTI - MUZIKALE REIS DOOR RUSLAND.

Helmut Lotti putte al eerder inspiratie uit verre streken, maar in Rusland overtreft hij zichzelf. Misschien omdat Lotti binnen de muziektraditie van dit fantastische rijk vocaal voluit kan gaan. Het spel van hoog naar laag en andersom, dat typische Russische timbre, hij kan het als de beste.

Rusland is een natie met grootse geschiedenis. Met een volk dat vriendschap en familie hoog in het vaandel draagt. Met blijvende vergezichten, sprookjesachtige steden, gouden koepels en kastelen. Dit allemaal vormt het fascinerende decor waarin Helmut zijn persoonlijke selectie van Russische klassiekers zingt. Begeleid door het Golden Symphonic Orchestra o.l.v. André Walschaerts en bijgestaan door de gezangen van een waar kozakkenkoor. In deze muziekspecial neemt Helmut Lotti de kijker mee op de legendarische Trans Siberian Express door de steppen en wilde natuur. Hij dwaalt door paleistuinen, zit aan het kampvuur van de kozakken, zingt de Russische Nationale Hymne op het Rode Plein. Maar ook 'Kalinka' en 'Lara's Theme', de titelsong van 'Dr.Zhivago'...

Helmut Lotti: "Rusland is een land waar steden en vlakten, muziek en mensen je vanaf de eerste kennismaking betoveren. Van dat wondermooie land, schilder ik u dit melodieus portret."




TROS