Politie Friesland

Politieberichten van 8/10 (13.00) t/m 9/10 (13.00)

Fryslân 09-10-2004 - Voor eventuele aanvullende informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met bureau communicatie via het algemene nummer van politie Fryslân, 0900 - 8844.

Beetgum/Vrouwenparochie/Leeuwarden: 11 bekeuringen bij
verkeerscontrole
Vrijdagochtend zijn 11 bekeuringen uitgedeeld bij drie
verkeerscontroles. Op de Berltsumerdyk bij Beetgum werden vier fietsers bekeurd omdat ze fietsten op een weg die gesloten was voor fietsers. Een fietser fietste zonder verlichting. Op de Waling Dijkstrastraat te Vrouwenparochie werd een gordelcontrole uitgevoerd bij een school. Drie bestuurders zijn bekeurd voor het niet dragen van de gordel. Het niet dragen van de gordel door kinderen werd niet geconstateerd. Op de Troelstraweg te Leeuwarden zijn drie bekeuringen uitgeschreven voor het fietsen door het rode licht.

Leeuwarden: automobilist moet auto inleveren
Vrijdag om 14.00 uur werd een 36-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op de Harlingersingel. De man bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs, de auto was niet APK gekeurd en niet verzekerd. In verband met recidive van het rijden zonder rijbewijs is de auto in beslag genomen en overgebracht naar het bureau.

Leeuwarden: agressieve winkeldief ontspringt de dans
Vrijdag omstreeks 16.30 uur ziet het personeel van een winkel aan het Willem Alexanderplein dat een man een biet betaalde boormachine de winkel wil verlaten. Als de man hierop wordt aangesproken reageert hij agressief. De man ontkent, wil weglopen en wordt vastgehouden. Hierop wordt de man verteld dat de politie wordt gebeld. De man wil er weer vandoor gaan en pakt hierbij een mes, waarmee hij dreigend in de richting van het personeel wijst. Hierop kon de man verdwijnen op een fiets in de richting van de Prinsessenweg. Aangifte is gedaan door een 36-jarige inwoner van de gemeente Wûnseradiel.

Leeuwarden: vier drugsgerelateerde aanhoudingen
Vrijdagmiddag werd door het Drugs Overlast team een actie gedraaid op en rond de Mercuriusfontein. Om 17.25 uur werd gezien dat een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aan het dealen was. De man was bij zijn aanhouding erg dwars, waarop door de politie pepperspray is gebruikt. Hij bleek in het bezit te zijn van 8 bolletjes cocaïne. Uit verklaringen bleek dat de man tenminste driemaal in drugs had gehandeld. De verdachte is in verzekering gesteld en zal maandag worden voorgeleid aan de officier van justitie. Twee klanten zijn eveneens aangehouden. Het gaat hierbij om een 25-jarige en een 33-jarige inwoner van Leeuwarden. De jongste was in het bezit van twee halve bolletjes cocaïne. Omstreeks 20.50 uur werd nog een dealer aangehouden voor artikel 2 van de Opiumwet: een 21-jarige inwoner van Rotterdam.

Drachten: aanrijding met drank in het spel
Vrijdag om 18.45 uur reed een 20-jarige automobilist uit Beetsterzwaag over De Bolder, rijdend in de richting van het centrum. De man reed met hoge snelheid via de rotonde de Noorderhogeweg op. Hierdoor raakte de auto in een slip. De man verloor de macht over het stuur en via een stoep vloog de auto de verhoogde berm in. Hierna kwam de auto de weg weer op. Nader onderzoek leerde dat de man had gedronken: op het bureau blies de man 310 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Franeker: winkeldief aangehouden
Vrijdag omstreeks 16.00 uur werden twee stuks handgereedschap uit een winkel aan de Edisonstraat. Om 18.00 uur kwam de melding dat dezelfde dief weer in de winkel was, nu had hij een aantal ring/steeksleutels gestolen. De man kon worden aangehouden. In zijn auto werd nog een gsm aangetroffen, deze was gestolen bij een winkel in Harlingen. De man is overgebracht naar het bureau. De totale waarde van het gestolene in Franeker bedraagt circa 140 euro. Aangifte is gedaan door een 21-jarige inwoner van Franeker.

Franeker: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
Vrijdag omstreeks 20.00 uur werd een 48-jarige automobilist uit Franeker gecontroleerd op de Hertog van Saxenlaan. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 720 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur. Ook het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Frieschepalen: aanrijding met letsel
Om vrijdag om 19.15 uur reed een 22-jarige automobilist uit De Wilp op de Kromhoek. Hij wilde er de kruising met de Slus oversteken. Bij het oprijden van de kruising gaf de automobilist uit De Wilp een van rechts komende en op een voorrangsweg rijdende 60-jarige automobilist uit Groningen geen voorrang. DE Groninger kon de andere auto niet meer ontwijken en raakte deze auto tegen de rechterkant. De auto van de inwoner van De Wilp raakte hierop een tweetal verkeerspalen en kwam tot stilstand tegen een ANWB-paal. Een 18-jarige inzittende uit Leek, in de auto van de inwoner van De Wilp, is met onbekend letsel overgebracht, per ambulance, naar het ziekenhuis in Drachten. Beide voertuigen zijn afgevoerd.

Harlingen: kleine verkeerscontrole
Vrijdag tussen 16.30 uur en 18.00 uur werd door twee agenten een algehele verkeerscontrole gehouden op de Koningin Wilhelminastraat. Er werd vijfmaal bekeurd voor het niet dragen van de gordel en eenmaal werd bij een bestuurder van een auto geconstateerd dat 59 km per uur werd gereden, waar 50 is toegestaan. De buurt regeerde opgetogen op de actie van de politie.

Kollum: aanrijding met dodelijke afloop
Vrijdag omstreeks 19.10 uur reed een 20-jarige automobiliste uit Ulrum, met bij haar in de auto een 21-jarige inwoner van Ulrum, over de Lauwersmeerweg vanuit de richting Dokkumer Nieuwe Zijlen. De vrouw wilde linksaf slaan, de Willem Loreweg op. Op dat moment kwam vanaf de richting Buitenpost een 22-jarige motorrijder uit Metslawier. Op het moment dat de vrouw linksaf sloeg reed de motor met volle vaart in de auto. De motorrijder werd daarbij gelanceerd en kwam ongeveer 100 meter verder in de sloot terecht. Het slachtoffer is ter plaatse overleden. Bureau Ongevalanalyse doet onderzoek, de brandweer heeft de weg verlicht, de provincie heeft de weg afgezet en de olie opgeruimd. De beide inwoners van Ulrum zijn met licht letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. Zij konden na behandeling naar huis.

Leeuwarden: alcomobilist
Zaterdag om 02.10 uur werd een 23-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op de Turfmarkt. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 325 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Easterlittens: vervelende vent aangehouden
Zaterdag omstreeks 01.55 uur kreeg de politie een melding dat een 25-jarige inwoner van Easterlittens zich vervelend gedroeg in en bij een horecagelegenheid. De man was al tweemaal naar huis gebracht, maar kwam steeds terug. Toen de politie arriveerde wil de man zijn naam niet geven en werd hij steeds vervelender. Toen de man eindelijk naar zijn woning ging kwam hij onmiddellijk weer naar buiten om uit te dagen. Hierop is de man aangehouden voor het niet voldoen aan bevel of vordering en openbare dronkenschap. Tijdens het vervoer naar het bureau probeerde de man nog het achterraam van de politiewagen te vernielen. In het bureau wilde hij niet meewerken aan de
veiligheidsfouillering, zo weigerde hij zijn kettingen en armbanden af te doen. Ook probeerde hij een politieman aan te vallen, maar dit kon worden verhinderd.

Leeuwarden: inbraak school
Zaterdagochtend werd ingebroken in een school aan de Brandemeer. Men kwam binnen door een raam met een stoeptegel in te slaan. Een politiehond heeft de omgeving nog afgezocht, maar zonder resultaat. Gestolen is een computer. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Aangifte is gedaan door een 60-jarige inwoner van Oentsjerk.

Drachten: vier aanhoudingen na openlijke geweldpleging tegen personen Zaterdag om 05.00 uur kreeg de politie een melding dat vier mannen aan het vernielen waren geslagen op de Raai. Bij het ROC Friese Poort werd een raam ingeslagen, bij de tegenoverliggende winkel werd in de vlaggenmasten geklommen en werden vlaggen kapot gescheurd. Ook werd een fiets vanaf een erf gehaald en vernield. De vier werden hierop door de politie aangehouden. Het betreft allen inwoners van Drachten: 24, 18, 19 en 19 jaar. Na de aanhouding kwam de melding dat op de Zuiderdwarsvaart een man bewusteloos lag. Bij hem was een familielid. Zij verklaarden dat zij met een riem waren geslagen door vier mannen. Het signalement klopte precies met de vier net aangehouden verdachten. De twee slachtoffers, 18 en 23 jaar, woonachtig in Groningen, zullen aangifte doen.

Drachten: straatroof
Zaterdag om 05.25 uur wilde een 54-jarige inwoner van Drachten pinnen bij een automaat aan de Berglaan. Bij het pinnen kwam plotseling een man langs die het te pinnen bedrag snel verhoogde en er met dit bedrag vandoor wilde gaan. De verdachte wilde op een fiets stappen, maar dit werd door het slachtoffer belet. Hierop ging de verdachte er te voet vandoor.

Leeuwarden: 261 mensen preventief gefouilleerd, zes messen aangetroffen
Van vrijdag 22.00 tot zaterdag 00.30 uur is een preventieve fouilleeractie gehouden in het veiligheidsrisicogebied binnenstad te Leeuwarden. In totaal zijn 261 personen gefouilleerd en twee autos zijn onderzocht op de aanwezigheid van wapens en munitie. Er zijn zes wapens (categorie IV, sub 7) aangetroffen, te weten drie opvouwbare messen, twee afbreek/stanleymessen en een keukenmesje. De actie is gehouden ter bestrijding van illegaal wapenbezit. In totaal werden 18 agenten ingezet, inclusief twee agenten van het arrestantentransport. De controle was een gebiedssurveillance te voet.

Lippenhuizen: aanrijding met letsel
Zaterdag om 09.45 uur reed een 78-jarige automobilist uit Lippenhuizen over de Butewei. Op de kruising met de Sweachtserwei, waar hij naar links van richting wilde veranderen, verleende hij geen voorrang aan een 95-jarige fietser uit Beetsterzwaag, die vanaf de Butewei rechtdoor de kruising wilde oversteken. De automobilist had de fietser niet opgemerkt. De auto botste met de linkervoorzijde tegen de voorkant van de fiets. De fietser kwam te vallen op het wegdek en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis met een gebroken been.