Nieuw-Vlaamse Alliantie


Frieda Brepoels ondervraagt kandidaat-commissaris over dierenwelzijn (09/10/04)

In het Europees Parlement vond vrijdagvoormiddag de hoorzitting plaats van Markos Kyprianou, kandidaat-commissaris voor gezondheid en consumentenbescherming.
De kandidaat-commissaris antwoordde er op vragen van N-VA
-Europarlementslid Frieda Brepoels betreffende het dierenwelzijn tijdens veetransporten over een lange afstand.

Elk jaar worden miljoenen schapen, varkens en runderen doorheen Europa vervoerd, vaak over enorm lange afstanden. Sommige van deze transporten duren tot 90 uur. Ze worden vervoerd om na aankomst geslacht of verder vetgemest te worden. Tijdens deze transporten lijden de dieren verschrikkelijk.
In de zomer van 2003 heeft de Commissie onder druk van de publieke opinie een voorstel gedaan ter regulering van dit vervoer met onder meer de invoering van verplichte rustperiodes, een verhoging van de beschikbare ruimte, een verstrenging van de technische normen, enz... Het voorstel betekende een verbetering maar kreeg echter kritiek omdat het essentiële element ( het invoeren van een eindlimiet voor de totale duur van veetransporten) niet werd weerhouden. Het Europees Parlement deelde dit idee en pleitte voor de invoering van een maximale reistijd voor slachtdieren van 9 uur en het verplicht gebruik van stopplaatsen bij transport op lange afstand voor mestdieren.
Het voorstel van de Commissie is door onenigheid onder de Lidstaten uiteindelijk gestrand op de vergadering van de Raad van Ministers eind april 2004.
Frieda Brepoels wilde van de kandidaat-commissaris weten wat zijn positie is ten aanzien van deze problematiek in het algemeen en meer specifiek tegenover de invoering van een maximale reistijd en verplichte stopplaatsen. Tevens stelde zij de vraag naar de implementatie van de reeds bestaande wetgeving en de controle daarop in de verschillende Lidstaten.
In zijn antwoord stelde de Heer Kyprianou een voorstander te zijn van de invoering van een dergelijke bovengrens. Over de vraag of deze negen uur dient te bedragen wenste hij zich nog niet uit te spreken. Hij betreurde tevens het feit dat de zaak is vastgelopen op het niveau van de Raad en was dan ook verheugd te hebben vernomen dat het Nederlands voorzitterschap de zaak als prioritair heeft bestempeld en voor eind oktober tot een compromis zou willen komen. Inzake de controle op de praktische toepassing en implementatie van de bestaande regelgeving betreurde de kandidaat-commissaris het feit dat Lidstaten overeengekomen afspraken niet honoreren door het inzetten van meer middelen en personeel ter controle.
De steun van de Heer Kyprianou voor de invoering van een maximale tijdslimiet is een belangrijk nieuw gegeven in deze discussie. We zullen niet nalaten hem daaraan te herinneren.

Auteur:
Europarlementslid
Frieda Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: Frieda Brepoels
Telefoon: 02 284 78 62
Fax: 02 284 98 62
E-post: frieda.brepoels@n-va.be
Url: www.n-va.be