Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA voorstander van bijzonder economisch partnerschap voor Turkije (09/10/04)

De intensiteit van het debat over de mogelijke toetreding van Turkije tot de Europese Unie, duidt op het belang en de noodzaak ervan. Het debat komt weliswaar erg laat, maar dient onverkort gevoerd te worden. Sinds de eerste toenadering tussen Europa en Turkije in 1963 en vandaag, evolueerde de Unie immers van een louter economisch samenwerkingsverband naar een (volwaardige) politieke unie, een proces dat nog steeds voortduurt. In dat opzicht is niet zozeer de vraag of Turkije voldoet aan de criteria van Kopenhagen belangrijk, maar wel de fundamentele vraag of de Unie op de ingeslagen weg verder wil en of zij met Turkije genoeg raakvlakken heeft om die weg gezamenlijk af te leggen.

Want wat is het uiteindelijke doel van het Europese project? Beperkt de ambitie zich tot de creatie van een Europese economische ruimte (E.E.R.) of willen we streven naar een echte Unie, opgebouwd van onderuit, vertrekkend van de subsidiariteit en strevend naar een hechte en oprechte eenheid.

Als we kiezen voor een echte Unie, dient de EU vooral te investeren in de inrichting, de kwaliteit en de verdieping van het gezamenlijke project. Voor de N-VA moet Europa absoluut meer zijn dan een louter economisch samenwerkingsverband. Het moet een plaats zijn waar de Europese volkeren elkaar vinden in het gemeenschappelijke en elkaar verrijken in het onderscheidende.

Ons Europa is een open Europa, gestoeld op de eigen Europese publieke cultuur, die voortvloeit uit onze gemeenschappelijke waarden en normen. De consequentie van een dergelijk project is dat er grenzen aan zijn. Waarom aarzelen sommigen om die te aanvaarden? Omdat ze Europa enkel zien als een veredelde vrijhandelszone, één grote interne markt en niets meer dan dat?

Europa kan en hoeft toch niet de hele wereld te omvatten? Het is duidelijk dat Turkije de voorbije jaren een belangrijke weg heeft afgelegd. Het heeft grote inspanningen geleverd in de richting van meer democratie en een betere bescherming van de mensenrechten. Maar dit belet niet dat rapporten van mensenrechtenorganisaties nog dagelijks schendingen vaststellen. Turkije verdient Europese steun om een verdere democratisering en een diepgaande economische hervorming mogelijk te maken. Voor de N-VA lijkt een bijzonder economisch partnerschap tussen de Unie en Turkije hiertoe de aangewezen weg.

Een Turks lidmaatschap dreigt de Unie immers te doen verzanden tot een louter economisch samenwerkingsverband dat niet meer in staat zal zijn om belangrijke supranationale bevoegdheden op een gecoördineerde manier uit te oefenen.

De huidige lidstaten van de EU dragen dan ook een enorme verantwoordelijkheid in dit debat. De N-VA verwacht dat zij tijdens de Europese Top van 17 december, zich niet zullen verschuilen achter allerlei toetredingscriteria en voortgangsrapporten, maar dat ze het fundamentele debat zullen voeren: kiezen we voor een Europese Unie of voor een Europese economische ruimte?

Europarlementslid Frieda Brepoels publiceerde over deze problematiek een Vrije Tribune in De Tijd (07/10/04). De volledige tekst van de tribune kan u hier vinden.

Auteur:
woordvoerder
Piet De Bruyn

Meer informatie:
Contactpersoon: Frieda Brepoels
Telefoon: 02 284 78 62
Fax: 02 284 98 62
E-post: frieda.brepoels@n-va.be
Url: www.n-va.be