Landelijke Politiedag druk bezocht

's-Hertogenbosch 09-10-2004 - .

DRUK BEZOCHTE LANDELIJKE POLITIEDAG

Ongeveer 8000 mensen hebben zaterdagmiddag tussen 12.30 uur en 17.00 uur de diverse locaties waar de Landelijke Politiedag in de regio Brabant-Noord werd gehouden bezocht. De politie ontving het publiek dit jaar in en rond de districtsbureaus in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Uden, Oss en Cuijk. De Koninklijke Marechaussee presenteerde zich samen met de politie in Uden. Het thema dat aan de Landelijke politiedag was gekoppeld was dit jaar opsporing in al zijn facetten.

District Den Bosch

Op de binnenplaats van het politiebureau in 's-Hertogenbosch kon het publiek een groot aantal politievoertuigen bezichtigen en kon het getuige zijn van diverse demonstraties van aanhoudingen met gebruikmaking van de politiehond, de aanhouding van een vuurwapengevaarlijke persoon in een auto. Daarnaast waren er presentaties over het project Keurmerk Veilig Wonen, Bijzondere Wetten en het optreden van de politie op de plaats delict. Men kon zelf met behulp van de computer een compositietekening maken. Veel belangstelling was er ook voor het bezichtigen van het cellencomplex. Bezoekers hadden het er vaak voor over om soms meer dan een half uur in de wachtrij te staan. (Geschat aantal bezoekers: 500)

District Aa en Dommel

Het publiek was getuige van het eerste politieoptreden op een plaats delict, kon zich laten informeren over de gang van zaken bij een woninginbraak, de opsporing van milieudelicten, hennepkwekerijen en verkeersovertredingen en -misdrijven. Het computergestuurde schietsysteem waarmee de politieagent zijn/haar schietvaardigheid, ook zonder docent, op peil kan houden trok veel belangstelling. Ook hier zijn demonstraties gegeven met de politiehond en konden diverse politievoertuigen van binnen en van buiten worden bekeken. (Geschat aantal bezoekers 1000)

District De leijgraaf

Op de binnenplaats en enkele belendende kantoorgebouwen presenteerden de politie en de Koninklijke Marechaussee zich gezamenlijk. Ook de Koninklijke Luchtmacht was van de partij die enkele demonstraties verzorgde met een explosievenhond. Na het gebruik van enkele ter plaatse aangeboden stevige borrels konden enkele bezoekers een ademtest afleggen. De diverse demonstraties en het uitgestalde voertuigenpark, waaronder een pantservoertuig van de Koninklijke Marechaussee trokken de gehele middag vele belangstellenden (Geschat aantal bezoekers 3500)

District Maasland

In het politiebureau zijn groepsrondleidingen gehouden en op de parkeerplaats achter het bureau kon het publiek zich laten informeren over Veilig wonen, handhaving openbare orde, rollentestbank en de verkeersveiligheidsorganisatie 3VO.

Kinderen lieten zich grimeren en leefden zich op het luchtkussen. In enkele lokalen van de Volksuniversiteit zijn de gehele middag door presentaties gegeven over de Stelselmatige dader aanpak(SDA), het DNA onderzoek en de gevaren van internet in relatie tot zedendelicten. Daarnaast waren er onder meer spectaculaire demonstraties door de bike-unit en de diensthondgeleider. (Geschat aantal bezoekers 2500)

District Land van Cuijk

Het publiek kreeg onder meer uitleg over de in gebruik zijnde politievoertuigen inclusief de onlangs in gebruik genomen mountainbikes, snelheidsopsporingsmiddelen zoals de lasergun en de rollentestbank en liet een pakwerker tijdens enkele demonstraties met behulp van een politiehond zien hoe zwaar zijn werk feitelijk is. (Geschat aantal bezoekers 600)