Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie


AV Horror wint Gezond en Veilig lopen prijs 2004

(09-10-2004)

Tijdens de KNAU Loopsportdag op zaterdag 9 oktober is de 'Gezond en Veilig lopen prijs' uitgereikt aan atletiekvereniging AV Horror uit Sneek. De vereniging ontving de prijs van ¤ 500,- ondermeer vanwege succesvolle loopclinics, een bijzondere aanpak van de marathon en het behalen van het certificaat 'Gezonde Sportvereniging'. Een tweede prijs, met bijbehorend geldbedrag van ¤ 300,- ging naar AV Lionitas uit Leeuwarden. De derde prijs, een bedrag van ¤ 200,-, werd toegekend aan de initiatieven van AV Zuidwal uit Huizen.

De 'Gezond en Veilig lopen prijs' is bedoeld voor verenigingen, organisaties of personen die zich in de periode oktober 2003 tot oktober 2004 onderscheiden hebben op het gebied van de loopsport. Extra aandacht wordt besteed aan projecten waarbij de inzet van vrijwilligers onontbeerlijk is. De eerste prijs is dit jaar beschikbaar gesteld door Aart Stigter's Sport- en Gezondheidscentrum.

De nominatie van de winnaar AV Horror uit Sneek bestond uit drie onderdelen.

Loopclinics met gecertificeerde begeleiders die een grote ledenwinst hebben opgeleverd.

De tweede editie van de Slachtemarathon werd ook opengesteld voor wandelaars. Het aantal deelnemers nam spectaculair toe; een verbreding van de doelgroep, mede mogelijk gemaakt door de inzet van vele vrijwilligers.

Tot slot ontving AV Horror als eerste sportvereniging in Nederland het certificaat 'Gezonde sportvereniging' van NOC*NSF, waarmee heel duidelijk ook gewerkt wordt aan de kwaliteit van het aanbod van de atletiekvereniging.

AV Lionitas greep, net als vorig jaar, net naast de hoofdprijs. Met de opzet van hun Loopschool zijn zij een voorbeeld voor andere atletiekverenigingen. Met hun gedegen aanpak, waarbij beginnende lopers veel persoonlijke aandacht en uitgebreid informatiemateriaal ontvangen weten zij jaarlijks zo'n 45 nieuwe leden te werven.

AV Zuidwal ontving de derde prijs voor een initiatief dat de gezonde beoefening van de loopsport ten goede komt. Zij organiseerden een structuur voor Sport Medische Begeleiding bij hun vereniging. Hiervoor werd een arts aangetrokken die de leden o.a. met clinics informeert over gezondheidsaspecten van het lopen. Hij is tevens een laagdrempelig medische vraagbaak die dicht bij de atleten staat.