CORDAID



Persbericht
7 oktober 2004

De toekomst van de relatie Nederland-Suriname

Komende zondag 10 oktober wordt in het Wereldmuseum in Rotterdam een bundel gelanceerd onder de titel: De toekomst van de relatie Nederland-Suriname. Uitgever is Rozenberg Publishers te Amsterdam. Deze bundel analyseert de bijzondere bilaterale hulprelatie sinds 1975, de successen en mislukkingen en brengt een scala van inzichten bijeen over de toekomst van de relatie tussen de beide landen. De bundel bevat bijdragen vanuit verschillende disciplines van zes auteurs in Nederland, Suriname en de Verenigde Staten: Frits van Beek, Rob van den Berg, Pitou van Dijck, Dirk Kruijt, Hans Lim A Po en Gert Oostindie. Cordaid ondersteunt deze publicatie.

De ontwikkelingsrelatie tussen Nederland en Suriname is een actueel onderwerp. Afgelopen juni kondigde de Nederlandse regering bij monde van Minister van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking aan dat zij de ontwikkelingsrelatie met Suriname in 5 jaar tijd wil afbouwen.

Suriname kent structurele armoede en zwakke economische en democratische structuren. Cordaid pleit al jaren voor een groeiende onafhankelijkheid van Suriname van Nederlandse steun, maar acht het niet mogelijk om dit in vijf jaar tijd te realiseren. Cordaid vindt dat het ontbreekt aan duidelijke afspraken over de resultaten die de samenwerking tussen Nederland en Suriname moet opleveren. De opbouw van de Surinaamse samenleving is een langdurig proces, waarbij overheden, maatschappelijk middenveld en bedrijfsleven een taak te vervullen hebben.

In het Wereldmuseum zullen zondag 10 oktober a.s. 3 sprekers het boek kort inleiden en ingaan op bovenstaande: Mw. Siegmien Staphorst, directeur van de Nationale Vrouwen Beweging (NVB) uit Suriname en partner van Cordaid, dhr. Pitou van Dijck, samensteller van de bundel en als econoom verbonden aan het Centrum voor Studie en Documentatie van Latijns Amerika (CEDLA) te Amsterdam en dhr. Eric Bloemkolk van Cordaid.