Openbare Bibliotheek Oss

Persbericht, 30 september 2004

Zondag 10 oktober 2004 kinderboekenweekfeest : bibliotheek Oss extra open

Van woensdag 6 t/m zaterdag16 oktober 2004 vindt de 50^e kinderboekenweek plaats. Muziek en feest is het motto van dit gouden jubileum. De bibliotheek Oss is op zondag 10 oktober 2004 van 12.00 tot 16.00 speciaal open om dit feest te vieren.

Op het gouden kinderboekenweekpodium treden 7 schrijvers uit het Maasland op, die muziek en theater maken, vertellen en voorlezen:
* Anita van den Bogaart

* Eddy van Dijk

* Elsbeth Fontein

* Ingrid Friesen

* José Hofstede

* Evelien Pullens

* Hans Wösten

Deze schrijvers zijn de hele middag aanwezig in de bibliotheek. Alle kinderen krijgen een stempelkaart om de handtekeningen van hen te verzamelen. Een volle stempelkaart levert een kleine attentie en popcorn op.

De schrijvers zijn allen genomineerd voor de Maaslandse Kinderboeken Prijs, een éénmalige prijs i.v.m. het gouden kinderboekenweekjubileum. Een vijfkoppige jury heeft de moeilijke taak om hieruit een keuze te maken:

* Hans Boerboom (voorzitter) (wethouder cultuur gemeente Oss)
* Herman Arnolds (verzamelaar kinderboekenweekgeschenken en materialen)

* Hanny van de Moosdijk (afdeling onderwijs gemeente Oss)
* Judith Pranger (leerkracht Nutsschool Hertogin Johanna)
* Irène Schoone (jeugdbibliothecaris bibliotheek Schaijk)

Om 15.30 uur wordt deze prijs uitgereikt.

Er zit die zondag zeker ook MUZIEK in de bieb. Muzelinck verzorgt djembee workshops, verspreid in de bibliotheek brengen straatmuzikantjes hun muziek ten gehore en het kinderkoor Do-re-mi treedt op vanaf 15.00 uur voor de prijsuitreiking.

Verder mag elk kind dat een boek leent gratis één cd lenen. Kinderen die nog geen bibliotheekpas hebben en zich op 10 oktober in laten schrijven, ontvangen dan een leuk cadeautje.

Vier 50 jaar kinderboekenweek met ons mee en kom op 10 oktober tussen 12.00 en 16.00 uur naar de bibliotheek Oss.

Programma :
Kinderboekenweek 2004: ER ZIT MUZIEK IN DE BIBLIOTHEEK

Zoveel mogelijk kinderen enthousiast maken voor lezen. Dat was de opzet van de eerste Kinderboekenweek die in 1955 werd georganiseerd. Na vijftig jaar is dat idee nog steeds springlevend. Alle reden om van de Kinderboekenweek 2004 een spetterend feest te maken. Het thema Feest en muziek! brengt iedereen meteen in een vrolijke stemming.

De Basisbibliotheek Maasland, dat wil zeggen de bibliotheken in Berghem, Heesch, Heeswijk-Dinther, Lith, Maasdonk, Nistelrode, Oss, Ravenstein, Schaijk en Zeeland, besteden van 6 tot en met 16 oktober a.s. feestelijk aandacht aan dit thema.

Prentenboeken, verhalen en gedichten over MUZIEK staan tijdens de jaarlijkse Kinderboekenweek centraal. In alle bibliotheken zijn vanzelfsprekend ook de bekroonde boeken te bekijken. De Gouden Griffel is dit jaar toegekend aan De dans van de drummers, geschreven door Hans Hagen. Een muts voor de maan, getekend door Jan Jutte, is bekroond met de Gouden Penseel.

Orkesten

In samenwerking met de basisscholen laten de bibliotheken van zich horen. Veel basisscholen doen mee aan het project Er zit muziek in de bibliotheek. Op de scholen worden in elke groep versjes, gedichten en liedjes voorgelezen. Bij deze teksten horen opdrachten, zoals het maken van muziekinstrumenten, het schrijven van een liedtekst of een muzikale elf. Een elf is een kort gedichtje van vijf regels en precies elf woorden.

Elke deelnemende basisschoolgroep versiert een vrolijk kartonnen orkest met deze werkstukken en alle kartonnen orkesten worden gepresenteerd in de plaatselijke openbare bibliotheken. De tentoonstelling van de versierde orkesten kan de hele maand oktober tijdens de openingsuren van de bibliotheken beluisterd en bekeken worden. In de bibliotheken in Ravenstein en Zeeland worden de groepen die hun werkstukken inleveren extra in het zonnetje gezet. In de bibliotheken in Bernheze zijn boekenbonnen te verdienen voor het origineelste orkest van groep 1 t/m 4 en groep 5 t/m 8; deze winnende groepen worden uitgenodigd voor een feestelijke prijsuitreiking.

In de gemeente Maasdonk worden de orkesten tentoongesteld in de deelnemende basisscholen.

Kinderboekenweekquiz

Kinderen uit groep 6 t/m 8 kunnen meedoen aan de Kinderboekenweekquiz met uitgekiende vragen die betrekking hebben op kinderboeken die iets te maken hebben met het thema van de vijftigste Kinderboekenweek: Feest en muziek! In de bibliotheken in Schaijk, Heesch en Nistelrode is hiermee zelfs een prijsje te winnen.

Overige activiteiten

In de bibliotheken Heesch, Nistelrode en Oss wordt op woensdag 6 en 13 oktober om 14.00 uur voorgelezen op de jeugdafdeling.

Kinderen uit groep 1 t/m 5 kunnen bij de bibliotheken Schaijk en Oss en bij boekhandel Derijks in Oss een muzikale kleurplaat ophalen. De fraaiste kleurplaten worden beloond met een leuke prijs.

De bibliotheek in Oss opent op woensdag 6 oktober van 13.30 tot 14.30 uur haar kinderboekenweek met een Muziekfeest voor kinderen van 3 tot 7 jaar. Hiervoor zijn vooraf gratis kaartjes af te halen op de jeugdafdeling van de bibliotheek.

Op zondag 10 oktober is de bibliotheek in Oss speciaal van 12.00 tot 16.00 uur geopend om de Gouden Kinderboekenweek luister bij te zetten. Op deze Gouden Jubileumzondag is er van alles te beleven. Er zijn tal van feestelijke muzikale activiteiten en er zijn zeven Maaslandse kinderboekenschrijvers aanwezig die voorlezen en vertellen over hun werk.

Meer informatie over de activiteiten in de vijftigste Kinderboekenweek is verkrijgbaar op de jeugdafdelingen van de bibliotheken in Berghem, Heesch, Heeswijk-Dinther, Lith, Maasdonk, Nistelrode, Oss, Ravenstein, Schaijk en Zeeland.

Activiteiten bibliotheek Oss in het kader van de kinderboekenweek 2004.

Datum: 9 september 2004

Plaats: Oss

Activiteit: voor de groepen 7 en 8 is er een jaarlijkse wedstrijd met een heuse wisselbeker. De deelnemende groepen krijgen het boek de stille oorlog van Olivier van Daan Remmerts de Vries. Hierbij horen vragen en opdrachten, die op school gemaakt worden. De auteur bezoekt 3 groepen.

Locatie: basisscholen in de gemeente Oss

Tijd: van 9 september t/m 2 oktober 2004 ; prijsuitreiking op 6 oktober om 17.00 uur bij boekhandel Derijks in Oss. Bezoek van de schrijver op 11 oktober tussen 10.00 en 12.00 uur.

Organisator: bibliotheek Oss en boekhandel Derijks uit Oss

Datum: 6 oktober 2004

Plaats: Oss

Activiteit: muziekfeest. Met kinderen tot 7 jaar wordt de kinderboekenweek in Oss geopend. We lezen een feest/muziekverhaal voor, we zingen liedjes, we maken muziek en we eten cake met muzikale ranja.

Locatie: jeugdafdeling bibliotheek Oss (2^e etage)

Tijd: 13.30 14.30 uur

Organisator: bibliotheek Oss en boekhandel Derijks uit Oss

Datum: 6 oktober 2004

Plaats: Bernheze, Landerd, Lith, Maasdonk, Oss

Activiteit: in de participerende bibliotheken staan orkesten opgesteld, die door de schoolklassen in het werkgebied aangekleed gaan worden. Aan de hand van boekfragmenten en gedichten krijgen de groepen opdrachten, die ze uit moeten voeren. Zo versieren groep 1+2 muziekinstrumenten, groep 3+4 maken fantasie-instrumenten, groep 5+6 een elf, een 4-regelig vers van precies 11 woorden en groep 7+8 een kinderenboekenweeklied, smartlap of rap. Deze werkstukken worden in het Maaslandse bieborkest tentoongesteld.

Locatie: de bibliotheken in de gemeenten van basisbibliotheek Maasland: Bernheze, Landerd, Lith, Maasdonk en Oss.

Tijd: van 6 oktober t/m 30 oktober tijdens openingsuren van de betreffende bibliotheken.

Organisator: de basisbibliotheek Maasland

Datum: 6 oktober 2004

Plaats: Oss

Activiteit: kleurwedstrijd voor kinderen tot 9 jaar

Locatie: bibliotheken en bibliobus gemeente Oss en boekhandel Derijks in Oss

Tijd: van 6 t/m 23 oktober 2004

Organisator: bibliotheek Oss en boekhandel Derijks uit Oss

Datum: 10 oktober 2004

Plaats: Oss

Activiteit: Kinderboekenweekjubileumzondag. Op deze dag is de bibliotheek geopend van 12.00 tot 16.00 uur. In het kader van de Maaslandse Kinderboeken Prijs zullen de 7 genomineerde schrijvers/illustratoren zich presenteren in de bibliotheek. De jury reikt deze prijs uit om 15.30 uur. Verder kunnen kinderen met een stempelkaart de verschillende opdrachten uitvoeren. Een kinderkoor en straatmuzikantjes luisteren het geheel op.

Elk kind dat minimaal één boek op zijn pasje leent, kan een gratis cd lenen.

Locatie: bibliotheek Oss

Tijd: 12.00-16.00 openingstijden bibliotheek

15.30 prijsuitreiking

Organisator: bibliotheek Oss en boekhandel Derijks uit Oss