Time : 10:17:30 AM
Date : Wednesday, October 06, 2004
Sender Name: Clinique Saint-Jean - Kliniek Sint-Jan

Werelddag van de Geestelijke Gezondheid 10/10/04 : een ziekenhuisafdeling kinderpsychiatrie. Presentatie van de ziekenhuisafdeling kinderpsychiatrie van de Kliniek Sint-Jan.

De Werelddag van de Geestelijke Gezondheid biedt een goede gelegenheid om stil te staan bij problemen die niet altijd de volle aandacht krijgen van de geneeskunde, zoals het psychische leed van kinderen.

Kinderartsen van ziekenhuizen hebben hulp gevraagd aan psychologen en psychiaters om zorg te besteden aan het psychische lijden van sommige kinderen. Die vraag werd vervolgens overgenomen door het hele netwerk van kinderzorg, bestaande uit het gerecht, de medische wereld, instituten en scholen.

Het ziekenhuis is de meest geschikte plaats om de taak van de traditionele ambulante zorg over te nemen en een rustpunt te bieden waar crisisbeheersing, evaluatie en diagnoses voor de opstelling van een behandelingsproject mogelijk worden.

In 2000 richtte de Kliniek Sint-Jan een afdeling kinderpsychiatrie op om te kunnen inspelen op deze verschillende aanvragen, waarbij de zorg kan worden aangepast aan de leeftijd en de aard van het probleem, waarmee het kind geconfronteerd wordt.
Een multidisciplinair team van kinderpsychiaters, psychologen, verpleegkundigen, gespecialiseerde opvoeders, een logopediste, spelbegeleiders en een maatschappelijk werkster staan in voor de globale aanpak bij de begeleiding van het kind.

Deze dienst bestaat uit twee delen:


1) De residentiële afdeling kinderpsychiatrie "DOMINO" vangt kinderen op van 3 tot 12 jaar die uit therapeutisch oogpunt baat hebben bij een verwijdering (maximaal 2 maanden) uit hun milieu. Deze korte of langdurige opname biedt de gelegenheid een diagnose te stellen, een crisis te beheersen of de globale situatie in kaart te brengen van het kind dat gespecialiseerde psychiatrische verzorging nodig heeft.

Voorbeeld: zorg aan kinderen met gedrags- of
ontwikkelingsstoornissen, familiale, sociale of educatieve problemen.

Dankzij de evaluaties kan een stand van zaken van de noden en de behoeften van het kind worden opgemaakt.
Alle betrokkenen bepalen samen op welke sporen gewerkt zal worden en het netwerk krijgt alle nuttige informatie om de
oriëntatiewerkzaamheden mogelijk te maken.
Al deze acties gebeuren zoveel mogelijk in samenspraak met het gezin van het kind en in samenwerking met alle leden van het netwerk (jeugdzorg, kinderbescherming, centrum voor leerlingenbegeleiding, kinderdagverblijven...).

Sommige problemen kunnen worden vermeden indien nog vroeger wordt ingegrepen, in de leeftijd van 0 tot 3 jaar. In dat geval moeten zowel de ouders als het kind opgevangen kunnen worden. Daarom werd een verbindings- en hospitalisatie-eenheid 'ouder-kind' opgericht.


2) De verbindingseenheid 'ouder-kind' organiseert ouderzorgverblijven op de afdeling kindergeneeskunde (opname van het kind en de ouder) bij problemen rond de gezinsrelatie, vroegtijdige stoornissen in de familiale band tussen het jonge kind en zijn ouder, slaapstoornissen, stemmingsstoornissen, eetproblemen en psychosomatische of psychosociale aandoeningen.

Door de gezamenlijke opname van het kind en zijn ouder gedurende een week (met maximaal drie verlengingen) kan zeer vroeg en op verschillende niveaus worden ingegrepen:

- Analyse van de kwaliteit van de ouder-kindrelatie
- Diagnostische evaluatie, observatie en behandeling van de aandoeningen van het kind

- Dagelijkse hulp en steun aan jonge moeders (ouders)
- Eventuele start van een zorgproces

- Indien nodig organisatie van ambulante zorg

Deze ouderzorgverblijven zijn opgezet om de ouder te helpen zijn relatie met het kind vanaf het begin te verbeteren, zodat de ernst van de relatiestoornissen kan worden vermeden.

Zowel de residentiële, als de verbindingseenheid van de Kliniek Sint-Jan staan dus borg voor een aangepaste en multidisciplinaire aanpak van de psychische stoornissen van kinderen vanaf de geboorte tot de leeftijd van twaalf jaar.

Enkele cijfers:
Oprichting van DOMINO in november 2000
Aantal bedden DOMINO: 10
Oprichting van de ouder-kindafdeling: in september 2003 Aantal ouder-kindkamers: 5

Bijkomende inlichtingen:

Kliniek Sint-Jan
Kruidtuinlaan 32
1000 Brussel

Dienst Kinderpsychiatrie
Dr Sylvie Doehard
Tel: 02 221 99 81

DOMINO
Tel: 02 221 96 98

pedopsychiatrie@klstjan.be

URL: http://www.clstjean.be http://www.klstjan.be