Gemeente Alkmaar


Radar moet klooster onder Paardenmarkt blootleggen

Alkmaar, 7 oktober 2004

Aanstaande zondag 10 oktober wordt in opdracht van de gemeente de grond van de Paardenmarkt onderzocht op mogelijke resten van een Minderbroeder klooster. Dit gebeurt onder andere met een zogenaamde grondradar.

De grondradar bestaat uit een kastje met wielen, dat over de Paardenmarkt gereden wordt. Het kastje zendt elektromagnetische golven uit. Die golven worden gereflecteerd door de bodem en weer opgevangen in het kastje. Als het materiaal in de bodem verandert, dus bijvoorbeeld van aarde in puin, verandert de frequentie waarmee de golven terugkomen in het kastje. Met behulp van de gegevens die het apparaat zondag vergaart, kan een computer berekenen hoe het er ongeveer onder de grond uitziet bij de Paardenmarkt. Naast de inzet van deze radarapparatuur wordt met grondboringen meer duidelijkheid verkregen over de samenstelling van de bodem. Het onderzoek wordt verricht door RAAP archeologisch adviesbureau in samenwerking met T&A Radar, beiden uit Amsterdam.

De gemeente vermoedt dat onder de Paardenmarkt de resten liggen van de funderingen van een zeer oud Minderbroerder (oftewel Franciscaner) klooster. Op oude kaarten van voor 1572 is het klooster te zien; daarna is het waarschijnlijk gesloopt. Voordat begonnen wordt met de aanleg van de parkeergarage onder de Paardenmarkt, wil de gemeente onderzoeken of er nog resten van het klooster terug te vinden zijn. Om niet gelijk het hele plein open te hoeven leggen, wordt de grondradar ingeschakeld.

Vanwege de werkzaamheden is het aanstaande zondag 10 oktober tussen 06.00 en 18.00 uur niet mogelijk te parkeren op de Paardenmarkt. Belangstellenden zijn welkom om de werkzaamheden bij te wonen. Er zijn medewerkers van de gemeente aanwezig om uitleg te geven.

7 oktober 2004