Politie Friesland

Politieberichten van 9/10 (13.00) t/m 10/10 (13.00)

Fryslân 10-10-2004 - Voor aanvullende informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met bureau communicatie via het algemene nummer van politie Fryslân, 0900 - 8844.

Sneek: landelijke politiedag wederom groot succes
De Friese uitvoering van de landelijke politiedag bleek zaterdag wederom een groot succes. In Sneek werden zaterdag naar schatting 10.000 bezoekers ontvangen in en om het politiebureau en de Sneker sporthal aan de Van Giffenstraat, de Geeuwkade, het veemarktterrein en het RSG.
Veel gezinnen met kinderen waren op het evenement afgekomen maar ook veel ouderen wisten hun weg te vinden naar de ruim 30 presentaties en demonstraties. Vooral het jeugdplein, de grote demonstraties en de voer- en vaartuigen van politie en marechaussee waren zeer intrek. Topper was de middagdemonstraties met politiehonden. Zon 1200 toeschouwers volgden de prestaties van de Friese politiehonden omstreeks 14.30 uur, het drukste moment van de dag.
Door de organisatie waren ruim 20 motorrijders en
verkeerssurveillanten ingezet om het verkeer in goede banen te leiden. Tot parkeerproblemen heeft het evenement niet geleid. Na een aarzelend begin werd redelijk gebruik gemaakt van de parkeervoorzieningen op industrieterrein Hemmen A7 aan de Stadsrondweg-zuid en de pendeldienst van en naar de Van Giffenstraat. De parkeerdruk op het centrum van Sneek werd weliswaar opgevoerd maar heeft voor zover bekend niet geleid tot klachten.
De organisatie van het evenement (politie Fryslân en de Koninklijke Marechaussee) was na afloop zeer tevreden over de bezoekersaantallen, de zeer vriendelijke sfeer en het verloop van de dag.

Heerenveen: controle op aanhangwagens
Vrijdag tussen 13.00 en 15.00 uur zijn op de Wetterwille 15 voertuigen en aanhangers gecontroleerd. Dit leverde vijf bekeuringen op: tweemaal was de hulpkoppeling niet goed bevestigd, eenmaal was de
losbreekreminrichting niet goed bevestigd en tweemaal kwam het kenteken van de aanhanger niet overeen met het trekkende voertuig.

Leeuwarden: twee winkeldieven aangehouden
Zaterdag om 14.45 werden een 30-jarige inwoner van Leeuwarden en een 35-jarige inwoner van Sneek aangehouden bij een winkel aan de Bilgaardpassage. Men had 10 blikjes bier gestolen. De Leeuwarder pleegde bij zijn aanhouding verzet, de andere verdachte was rustig. De twee zijn door winkelpersoneel aangehouden op de Ludinga. Beide mannen wordt diefstal in vereniging gevolgd door geweld ten laste gelegd. Aangifte is gedaan door een 21-jarige inwoner van Leeuwarden.

Harlingen: aanhouding voor bedreiging
Zaterdag omstreeks 19.35 uur is een 54-jarige inwoner van Harlingen in zijn woning aangehouden wegens bedreiging. De politie kwam de man op het spoor door een tip. Uit de tip bleek dat de verdachte burgemeester G. Dales van Leeuwarden iets wilde aandoen. De man is, met toestemming van de officier van justitie, aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hij krijgt een proces-verbaal voor bedreiging. De man is in de war en is onderzocht door een arts.

Lemmer: getuigenoproep na parkeerschade
Vrijdag om 13.00 uur had een 70-jarige automobilist uit Lemmer zijn auto, een blauwe Ford Fiesta, geparkeerd op de Verlaet, bij de Poiesz. Om 14.15 uur kwam de man terug bij zijn auto en toen bleek dat de auto aan de linkerzijkant een forse deuk en dikke krassen had. Eventuele getuigen kunnen zich melden op het algemene nummer van politie Fryslân, telefoon 0900 8844.

Leeuwarden: controle binnenstad
Zaterdagmiddag zijn tijdens een voetsurveillance in de binnenstad de volgende bekeuringen uitgedeeld: tweemaal voor een geslotenverklaring, driemaal voor fietsen in een voetgangersgebied, eenmaal voor een parkeerverbod, eenmaal voor parkeren op de stoep, eenmaal voor het niet dragen van de autogordel en eenmaal een bromscooter, die geen gele platen droeg.

Drachten: winkeldief aangehouden
Zaterdag om 16.50 uur werd een 19-jarige inwoner van Burgum er op aangesproken dat hij zijn boodschappen, gedaan in een winkel aan de Noorderbuurt, moest betalen. De man reageerde niet en verliet de winkel. Hierop is winkelpersoneel hem gevolgd. De politie, snel ter plaatse, kon de man na een sprintje aanhouden. In zijn tas, die geprepareerd was, werd voor bijna 300 euro aan toiletartikelen aangetroffen. De man is overgebracht naar het bureau. Aangifte is gedaan door een 30-jarige inwoonster van Wijnjewoude.

Dokkum: scooterrijder in de fout
Zaterdag om 17.45 uur werd een scooterrijder gecontroleerd op de Harddraversdijk. Het betreft een 16-jarige inwoner van Dokkum. Hij kreeg een bekeuring voor het feit dat hij geen bromfietscertificaat heeft en voor het feit dat de brommer niet verzekerd is.

Siegerswoude: wie mist twee varkens?
Zaterdagmiddag kreeg de politie een melding dat twee bargen losliepen aan de Beakendyk. Een veewagen ging ter plaatse om de varkens te vangen en te vervoeren. Dit lukte niet. Een veearts werd geraadpleegd, deze adviseerde de varkens af te schieten. Dit wilde de politie niet en met behulp van een kabel, die uiteindelijk aan de achterpoot van het ene varken bleef hangen, kon een van de twee worden gevangen. Het tweede varken wilde zich niet laten vangen en verdween richting openbare weg. Uiteindelijk lukt het een agent om met de strop van een vangstok de kop van het varken te pakken, een andere agent kon een sleepkabel om de achterpoten krijgen. Hierna zijn de twee richting Dokkum vervoerd. De politie vraagt of er ook personen zijn die de twee varkens missen. Het ene varken is grijs/zwart over het gehele lijf en het andere is licht van kleur, met een grote donkere vlek op de rug. De varkens zijn van het type vangbuik. Contact met de politie kan worden gelegd via het algemene nummer 0900 8844.

Rijksweg A31: eenzijdig ongeval, rijbewijs alcomobilist ingevorderd Zaterdag om 21.00 uur, Rijksweg A31 N bij Dronrijp, 29-jarige automobilist uit Leeuwarden, blies 1375 ug/l, goed voor een rijverbod van 18 uur. Ook het rijbewijs van de man is ingevorderd. De auto was tegen de vangrail gereden en vervolgens over de kop geslagen. De man is even onderzocht door ambulancepersoneel, hij hoefde zich niet nader te laten onderzoeken, de man voelde zich verder ook goed.

Heerenveen: rijverbod van 14 uur
Zaterdag om 23.50 uur, Surinamesingel te Heerenveen, 32-jarige automobilist uit Heerenveen, hij viel op omdat hij uit een parkeervak reed met slippende wielen en verder veel te snel door Heerenveen reed. Na het geven van een stopteken bleken er tevens twee kleine kinderen in de auto te zitten, alsmede een nuchtere vriendin. Dit in tegenstelling tot de bestuurder: de man blies 1100 ug/l, goed voor een rijverbod van 14 uur. Tevens bleek dat de man reed terwijl zijn rijbewijs al was ingevorderd.

Fryslân: rijden onder invloed
Zondag om 00.40 uur, Dorpsstraat te Haule, 61-jarige automobilist uit Haule, blies 365 ug/l, goed voor een rijverbod van 3 uur. Zondag om 01.10 uur, Joost Wiersmaweg te Jistrum, 55-jarige automobilist uit Noardburgum, blies 515 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.
Zondag om 02.00 uur, Archipelweg te Leeuwarden, 41-jarige automobilist uit Leeuwarden, blies 580 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Ook het rijbewijs van de verdachte is ingevorderd.
Zondag om 02.20 uur, Gedempte Poortezijlen te Sneek, 40-jarige automobilist uit Zwolle, blies 250 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur. De man kreeg tevens een bekeuring voor het rijden in een onverzekerde auto.
Zondag om 03.40 uur, Snellingerdijk te Oosterwolde, 55-jarige automobilist uit Oosterwolde, blies 395 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.
Zondag om 03.45 uur, Sinnebuorren te Joure, 19-jarige snorfietser uit Joure, blies 410 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur. Later zag de politie de man, tijdens het rijverbod, weer door Joure rijden. Om 05.00 uur werd de man in de buurt van zijn woning gesignaleerd en aangehouden. Hierna werd hij die nacht voor de tweede maal naar het bureau overgebracht.
Zondag om 03.20 uur, Zuider Stationsstraat te Zwaagwesteinde, nadat de man een F had geblazen zag hij kans er lopend vandoor te gaan. De politie had zijn auto en ook zijn identiteit. Na een half uur werd de man naast zijn woning aangetroffen. Hij wilde er weer vandoor gaan, maar de politie was sneller. Op weg naar het bureau liet de man zich nog verschillende malen beledigend uit richting de politie, ook hiervoor krijgt hij een verbaal. Verder blies de man 620 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur. Ook het rijbewijs is ingevorderd. Zondag om 04.30 uur, Zomerweg te Tytsjerk, 19-jarige automobilist uit Hurdegaryp, reageerde niet op een stopteken, deed zijn verlichting uit en vloog op de driesprong Burgum Hurdegaryp Tytsjerk bijna uit de bocht. Uiteindelijk stopte de man op de kruising Buorren Zomerweg. Op het bureau blies hij 575 ug/l, goed voor een rijbewijs van zes uur. Ook het rijbewijs van de verdachte is ingevorderd.
Zondag om 05.30 uur, Noordkade te Drachten, 24-jarige automobilist uit Lelystad, blies 350 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur. Zondag om 02.30 uur, Harlingerweg te Kimswerd, 24-jarige automobilist uit Arum, op enig moment raakte de auto in de rechterberm, verloor de macht over het stuur, waarna de auto drie maal over de kop sloeg. In een tuin kwam de auto tot stilstand. De man is per ambulance, met pijn in zijn been en hoofdwonden, overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Hier is een bloedproef afgenomen.
Zondag om 06.35 uur, Morra te Heerenveen, 37-jarige automobilist uit Sintjohannesga, blies 570 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Ook het rijbewijs is ingevorderd.

Dokkum: inbreker op heterdaad aangehouden
Zaterdag om 23.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Stationsweg. De bewoner, een 40-jarige man, hoorde gestommel in de garage, ook de hond sloeg aan. Hierop werd de politie gebeld, die de man aanhield. De verdachte, een 15-jarige inwoner van Dokkum, had al een fotocamera gestolen. De verdachte is overgebracht naar het bureau, de bewoner heeft aangifte gedaan.

Berlikum: verdachte aangehouden voor bezit harddrugs
Zaterdag om 23.50 uur werd bij een horecagelegenheid aan het Hemmemaplein een 15-jarige inwoner van Leeuwarden gefouilleerd door personeel. De jongen bleek in het bezit te zijn van zeven bolletjes wit poeder, vermoedelijk cocaïne. Hierop is de jongen overgedragen aan de politie, die de verdachte heeft overgebracht naar het bureau in Leeuwarden.

Leeuwarden: verdachte aangehouden voor bezit harddrugs
Zondag om 00.15 uur werd bij een horecagelegenheid aan de Nieuwstad een 20-jarige inwoner van Leeuwarden gefouilleerd door personeel. De man bleek in het bezit te zijn van drie wikkels, vermoedelijk cocaïne. Hierop is de man overgedragen aan de politie, die de verdachte heeft overgebracht naar het bureau in Leeuwarden.

Leeuwarden: verdachte aangehouden voor heling fiets
Zondag om 01.45 uur zag de politie een 18-jarige inwoner van Leeuwarden naast zijn fiets staan op het Ruiterskwartier. Het bleek dat de fiets niet was voorzien van een slot. Hierop is het framenummer gecontroleerd. Het bleek dat de fiets in 2002 was gestolen op het Jacobijnerkerkhof te Leeuwarden. Nadat de man hiermee geconfronteerd werd vertelde hij dat hij de fiets van iemand had gekocht voor 85 euro. Hierop is de man aangehouden voor heling en overgebracht naar het bureau. De fiets is in beslag genomen, de verdachte kon het bureau om 04.45 uur weer verlaten.

Leeuwarden: verdachte aangehouden voor poging diefstal van twee bromfietsen
Zondag om 03.10 uur probeerde een 27-jarige inwoner van Leeuwarden twee bromfietsen te stelen op de Emmakade. Toen de politie hier een melding van kreeg is zij snel ter plaatse gegaan. In een auto, geparkeerd op dertig meter van de twee bromfietsen, werd de Leeuwarder aangetroffen. De auto wilde niet starten. Een tweede verdachte is er vermoedelijk op een fiets vandoor gegaan. In de auto werden inbrekerspullen aangetroffen. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Aangifte is gedaan door een 17-jarige inwoner van Easterein en een inwoner van Bolsward.