Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

MINVROM: Van Geel geeft aftrap klimaattour in Qatar

AFTRAP KLIMAATTOUR IN QATAR

Staatssecretaris Van Geel (milieu) geeft in Qatar in aanwezigheid van de profvoetballers Frank en Ronald de Boer de .aftrap. voor zijn klimaattour.

Van Geel maakt ter voorbereiding van de VN klimaatconferentie (in december in Buenos Aires) en de Voorjaarsraad (maart 2005) in oktober en november een klimaattour. Hij brengt een bezoek aan Qatar, Zuid-Afrika, China, India, Verenigde Staten en Brazilie.

De voorzitter van de Europese milieuministers wil de reizen gebruiken om persoonlijk kennis te nemen van de opvattingen van een aantal belangrijke spelers bij de VN klimaatconferentie.

Qatar is momenteel voorzitter van de G77 en dus formeel de spreekbuis van de ontwikkelingslanden tijdens de internationale klimaatonderhandelingen. Van Geel spreekt in Qatar met de ministers Bin Hassan en Falah Bin Jassim.

Met de bezoeken wil van Geel het draagvlak voor het lange termijn klimaatbeleid verkennen en vergroten. Hij wil tot verdergaande klimaatafspraken komen, wanneer het Kyoto protocol in 2012 afloopt. . Het Kyoto protocol is een eerste stap, er is veel meer nodig om klimaatverandering tegen te gaan. , aldus de staatssecretaris.

De Europese Unie wil zo snel mogelijk in VN verband praten over het klimaatbeleid na 2012. Op de Europese Voorjaarsraad spreken de Europese regeringsleider over het toekomstig klimaatbeleid. Deze week wordt op de milieuraad (14 oktober) een start gemaakt met een discussie over het klimaatbeleid na 2012.