Nieuw-Vlaamse Alliantie


500.000 euro Vlaamse noodhulp voor Haïti, Tsjaad en Bangladesh (10/10/04)

Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking Geert Bourgeois (N-VA) maakt 500.000 euro vrij voor noodhulp aan Tsjaad, Bangladesh en het zopas zwaar getroffen Haïti. De NGOs Artsen Zonder Grenzen, Oxfam en het Rode Kruis zullen de middelen aanwenden om ter plaatse de broodnodige hulp te verstrekken.

In Haïti zal het Rode Kruis 150.000 euro van de Vlaamse ontwikkelingshulp gebruiken om de duizenden gewonden en daklozen eerste bijstand te bieden. Ook Artsen Zonder Grenzen kreeg 150.000 euro toegewezen. De tropische storm Jeanne eiste in Haïti meer dan 600 doden door zware overstromingen. De hulpverlening ter plaatse komt traag op gang door de quasi onbereikbaarheid van heel wat hulpbehoevenden. Het Rode Kruis zal met de financiële middelen elementaire hulpgoederen zoals tenten, kooksets, waterzuiveringtoestellen en dekens aankopen. Eenvoudig bouwgerei moeten ervoor zorgen dat slachtoffers zo snel mogelijk weer een dak boven hun hoofd krijgen. Artsen Zonder Grenzen staat in voor de medische bijstand.

Ook Bangladesh werd de afgelopen maanden getroffen door overstromingen. Eind juli stond meer dan tweederde van het land onder water. Huizen zijn weggestroomd en alle groeiende landbouwgewassen zijn vernield. Meer dan 33 miljoen mensen zijn getroffen door een gebrek aan voedsel, medicijnen en drinkwater. Met de Vlaamse steun kan Oxfam Solidariteit in het Kurigram-district in het noorden van Bangladesh voedsel en medicijnen distribueren. Daarnaast wordt voorzien in primaire behuizing voor de de daklozen.

In het Centraal-Afrikaanse land Tsjaad dreigt een nieuwe uitbraak van een cholera-epidemie 5.000 slachtoffers te maken. Artsen Zonder Grenzen wil, samen met het Tsjaadse ministerie van Gezondheid, de door minister Bourgeois toegezegde 150.000 euro gebruiken voor de oprichting van een choleracentrum in Ndjamena, het zwaarst getroffen arrondissement. De gezondheidssector in Tsjaad is een van de armste ter wereld en ontoereikend om verzorging te bieden aan alle cholerapatiënten. Het nieuwe choleracentrum zou alvast 3.000 slachtoffers van de epidemie kunnen verzorgen.

Als minister van Ontwikkelingssamenwerking beschikt Geert Bourgeois over een beperkt budget om hulpacties bij grote rampen en epidemieën te ondersteunen. Om de beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk te kunnen inzetten, opteert Bourgeois dan ook voor een kwalitatieve aanpak van de noodhulp, steeds via erkende NGOs, ten bate van zwaar getroffen volkeren.

Auteur:
Geert Bourgeois, Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking Vlaamse regering

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@vlaanderen.be
Url: www.n-va.be