Ingezonden persbericht


Persaankondiging

28 april 2004

Congres Interculturalisatie van de ggz: een succes?

11 en 12 oktober

Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam

Door GGZ Nederland

Op 11 en 12 oktober presenteert GGZ Nederland de resultaten uit het Actieplan Interculturalisatie tijdens een tweedaags congres in het Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam. Het Actieplan Interculturalisatie is drie jaar geleden ontwikkeld om interculturalisatie binnen de ggz-instellingen te stimuleren. Het Actieplan is met financiering van VWS tot stand gekomen.

In 3 jaar tijd zijn tientallen producten uit het Actieplan ontwikkeld en is veel ervaring opgedaan op het gebied van interculturalisatie in de sector. Dit zal op deze dagen actief gepresenteerd worden in verschillende vormen: plenaire lezingen met toonaangevende sprekers uit binnen- en buitenland, mini-symposia over de hoofdthema's van interculturalisatiebeleid en interactieve workshops over deelprojecten uit het Actieplan en innovatieve projecten in de ggz aan asielzoekers. Het congres wordt opgeluisterd met veelvuldig gebruik van audiovisuele middelen, maar ook met intercultureel cabaret, dans en muziek.

Het programma van het congres dient meerdere doelstellingen zoals het vieren van een succesvolle afronding van het Actieplan, het delen en bespreken van de bereikte resultaten en opgedane inzichten, het reflecteren op interculturalisatie als proces en overkoepelende conclusies over wat er bereikt is, waar we staan en waar we heen gaan/moeten, dit mede in een bredere context en gericht op een agenda voor de toekomst. Het congres begint met een terug- en vooruitblik op de interculturalisatie van de ggz, waarna in mini-symposia en workshops uitgebreid wordt ingegaan op de verschillende hoofdthema's en specifieke projecten. De afsluitende middag van de tweede dag worden de opgedane inzichten terugvertaald naar de agenda voor de toekomst en wordt interculturalisatie van de ggz in een breder maatschappelijk en buitenlands perspectief geplaatst. Andrée van Es, de voorzitter van GGZ Nederland, zal de toekomstvisie van GGZ Nederland met aanbevelingen voor gezondheids-, vreemdelingen- en integratiebeleid aanreiken aan de ministers van VWS en Integratie.

.2/

Doelgroep en doelstellingen

Het congres is bedoeld voor managers en bestuurders die willen weten wat het interculturalisatiebeleid heeft opgeleverd en wat hun te doen staat, hulpverleners en professionals die inhoudelijke verdieping zoeken; geïnteresseerden en stakeholders van buiten de ggz die de opgedane ervaringen in de ggz willen vertalen naar hun eigen werkterrein.

Kosten en maximaal aantal deelnemers


Deelname 1 dag: E 60,-


Deelname 2 dagen: E 100,-

Maximaal aantal deelnemers: 400 per dag.

Programma en uitnodiging

De uitnodiging voor het congres met het programma, inclusief de namen van de sprekers en een inschrijvingsformulier, wordt in juni verstuurd.



Ingezonden persbericht