SECTORFONDSEN ZORG EN WELZIJN
http://www.fondsenzw.nl

Seminar Inburgering: Een veelzijdig gezicht

Seminar Inburgering: Een veelzijdig gezicht

Op 11 oktober 2004 zal, in aanwezigheid van Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en integratie, het succesvolle project Inburgering Verpleeg- en Verzorgingshuizen (V&V) worden afgesloten. Inburgering en interculturalisatie een stevig impuls geven, dit was de doelstelling bij de start van het succesvolle project. Het seminar 'Inburgering: een veelzijdig gezicht' in de Oude Raadzaal te Den Haag zal onder meer worden bijgewoond door directies en uitvoerders van alle betrokkenen organisaties en instanties, ROC's en ambtenaren van de ministeries van VWS, SZW en Justitie.

Het project Inburgering V&V is geïnitieerd door de Sociale Partners in de branche V&V en wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van het Sectorfonds Zorg, met medewerking van adviesbureau SOVOV. Tijdens het tweejarige project ging de aandacht met name uit naar het bevorderen van instroom en behoud van nieuw- en oudkomers in de Verpleeg- en Verzorgingshuizen. In vier regio's zijn zeven pilotprojecten gestart. In elke van de pilots zijn instroomtrajecten gestart om ten minste 15 nieuwkomers en/of oudkomers door middel van duale trajecten naar betaalde arbeid in de branche te leiden. Samen met gemeenten en ROC's is op die manier 109 'inburgeraars' de kans gegeven werkervaring op te doen. Er is veel nieuwe kennis en een reeks praktische instrumenten opgeleverd. Deze bieden concrete handvatten voor werkgevers, gemeenten en ROC's. Het is duidelijk dat met dit project een flinke impuls is gegeven in een kansrijke sector voor de doelgroep. Kansrijk omdat het om een groeisector gaat en omdat de sector steeds meer wordt geconfronteerd met zorgvragers uit etnische minderheden.

Tijdens het formele gedeelte van het seminar zullen mevrouw Rompa, directeur van Arcares, en mevrouw Van Pijpen, vice voorzitter van ABVAKABO FNV, namens de initiatiefnemers van het project (ABVAKABO FNV, Arcares, CNV Publieke Zaak, FHZ en NU'91 de resultaten aan minister Verdonk overhandigen. In het tweede gedeelte krijgen de deelnemers de gelegenheid te oefenen met de ontwikkelde instrumenten, ook is er ruimte voor het uitwisselen van ervaringen.