Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

11/10/04 Prinses Máxima bezoekt buurtproject Meer met Sport in Roosendaal

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden bezoekt maandag 11 oktober 2004 het Buurtproject Meer met Sport in Roosendaal. Het project ontving in mei 2004 uit handen van de Prinses een Appeltje van Oranje, de prijs van het Oranje Fonds voor initiatieven op het terrein van maatschappelijk welzijn en sociale cohesie. Aan de prijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden. De Prinses is beschermvrouwe van het Oranje Fonds.

Meer met Sport bestaat uit een bijzondere combinatie van sport- en welzijnsactiviteiten. Het project is ontstaan door gebrek aan activiteiten voor de jeugd in de wijk Kalsdonk. In deze multiculturele wijk vormden zich groepjes opstandige jongens die de tolerantiegrens overschreden. Medewerkers van Meer met Sport gaan in gesprek met deze jongens. Zij mogen een sportteam samenstellen, een feest organiseren of een cursus volgen. Op deze manier krijgen jongeren verantwoordelijkheid en wordt negatieve geldingsdrang omgebogen in een positieve. Ook worden de jongens gemotiveerd deel te nemen aan het buurtpreventieteam. Dit team heeft een toezichthoudende en corrigerende functie in de buurt. Het is vooral actief tijdens kerst, ramadan, carnaval en de schoolvakanties. Vernielingen en overlast zijn aanzienlijk teruggedrongen.

Het aantal activiteiten in Kalsdonk is in vijf jaar gestegen van 8 naar 28. Ondermeer vinden huiswerkbegeleiding, sportactiviteiten, street- en breakdance en cabaret plaats. De locaties waar de activiteiten plaatsvinden (plein, scholen, buurthuis, sportveld) liggen dicht bij elkaar en centraal in de wijk. De 450 deelnemers worden gestimuleerd taken uit te voeren.

Het Oranje Fonds is binnen het Koninkrijk der Nederlanden het grootste fonds op sociaal gebied. Het Fonds streeft naar een samenleving waar het goed samenleven is en waar mensen tot hun recht komen. Het Oranje Fonds keert ieder jaar ongeveer E 14 miljoen uit aan vele projecten en organisaties. Het Appeltje van Oranje is een jaarlijkse prijs voor heel bijzondere, innovatieve of succesvolle projecten op sociaal gebied. Dit jaar was het thema 'Jongeren in de buurt'. De drie winnende projecten dienen als voorbeeld voor andere organisaties.