Ingezonden persbericht


www.jeugdraad.nl

PERSBERICHT
Utrecht, 5 oktober 2004

Jongeren nemen Tweede Kamer over

Nationaal Jeugddebat verjongt politiek

Ruim honderd jongeren uit heel Nederland zetten op maandag 11 oktober politici weer op scherp. Zij doen dit tijdens het negende Nationaal Jeugddebat dat de Nationale Jeugdraad organiseert in de Tweede Kamer. De jongeren leggen onder andere de ministers Remkes en Donner het vuur aan de schenen. Onderwerpen als Europa, veiligheid, sporten, pesten op school en politiek passeren de revue.

Den Haag beslist veel voor jongeren. Daarom moeten jongeren van zich laten horen. Dit doen zij aanstaande maandag luid en duidelijk tijdens het Nationaal Jeugddebat. Ze confronteren verschillende politici met vragen en meningen over onderwerpen die zij zelf belangrijk vinden. Bijvoorbeeld: Europa. Uit recent onderzoek van de Nationale Jeugdraad blijkt dat meer dan de helft van jongeren zich Europeaan voelt. Genoeg reden voor de deelnemers om het onderwerp eens met staatssecretaris Ross uit te diepen.

Jongeren maken de dienst uit tijdens het Jeugddebat. Zij introduceren een thema, leggen een voorstel op tafel en gaan daar vervolgens over in debat met politici. De voorstellen zijn gemaakt aan de hand van het Jongeren Interviewen Jongeren-onderzoek. Hieruit bleek dat veiligheid, sporten, pesten op school en politiek belangrijke onderwerpen zijn voor iedereen tussen de twaalf en achttien jaar. Daarom debatteren de deelnemers tijdens het Nationaal Jeugddebat over deze onderwerpen met minister Donner (Justitie), de Kamercommissie voor Onderwijs en minister Remkes (Binnenlandse Zaken).

De Nationale Jeugdraad wil met het Nationaal Jeugddebat niet alleen jongeren bij de politiek betrekken, maar wil de politiek ook verbeteren door de inbreng van jongeren.

Kijk ook op www.jeugdraad.nl

Noot voor redactie,