INST. VOOR PUBLIEK EN POLITIEK

StemWijzer geeft advies voor De Grootste Nederlander

Vanaf 11 oktober organiseert de KRO de verkiezing van De Grootste Nederlander Aller Tijden. In een avondvullende uitzending op Nederland
1 worden de tien kandidaten bekend gemaakt die tot 15 november in competitie zijn voor de verkiezing van de Grootste Nederlander Aller Tijden. Op verzoek van de KRO heeft het Instituut voor Publiek en Politiek een speciale StemWijzer ontwikkeld die de kiezer behulpzaam is bij het bepalen van de keuze.

De StemWijzer maakt voor de verkiezing van De Grootste Nederlander gebruik van de methode zoals die is ontwikkeld voor de waterschapsverkiezingen: het advies leidt naar een kandidaat in plaats van naar een partij. Moet De Grootste Nederlander geliefd zijn onder alle lagen van de bevolking? Heeft De Grootste Nederlander vooral bijgedragen aan de Nederlandse kunst en cultuur of moet hij/zij grootse wetenschappelijke prestaties geleverd hebben? Kiezen we voor een doeners of voor een denker? Heeft De Grootste Nederlander ook buiten Nederland bijzondere prestaties geleverd?

Na beantwoording van twintig stellingen komt de bezoeker van de StemWijzer uit bij de kandidaat die het best aan de door hem gekozen criteria voldoet. Daaronder verschijnen de andere kandidaten, in afnemende volgorde. In een apart resultatenscherm kan men verschillen en overeenkomsten met alle kandidaten bekijken. Ook zijn de eigen scores op de stellingen te vergelijken met die van alle andere deelnemers.

Inmiddels is de StemWijzer Rijnland, voor de verkiezingen van het Hoogheemraadschap van Rijnland, op 6 oktober afgesloten. In totaal werden 16.500 stemadviezen verstrekt. Vrijdag 15 oktober gaan de StemWijzers voor de waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest online. Vanaf 20 oktober komen vervolgens ook de StemWijzers voor de drie Brabantse waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel online.

De StemWijzer groeide zowel in de campagne voor de Tweede-Kamerverkiezingen 2002 als in die van 2003 uit tot één van de meest bezochte internetapplicaties in Nederland. Beide keren werden ruim twee miljoen stemadviezen verstrekt. Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni van dit jaar scoorde www.stemwijzer.nl bijna een half miljoen verstrekte adviezen.

Noot voor de pers:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Jochum de Graaf, projectleider StemWijzer, tel. 06-24267886 /
020-5217678
Eddy Habben Jansen, adjunct-directeur, tel. 020-5217634 /
06-24533390


07 okt 04 17:24