Rabobank Nederland

Rabobank pleit in Den Haag voor aanpassen levensloopregeling Rabobank Nederland, 08/10/2004 13:39
---

De uitvoering van de levensloopregeling kan alleen tot stand komen en slagen als de overheid en private partijen daarin samen optrekken. Dat is de boodschap van de delegatie van de Rabobank die maandag 11 oktober a.s. zal deelnemen aan een hoorzitting in Den Haag.

De delegatie treedt op voor de vaste Kamercommissies voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Financiën. Onderwerp is de Wet aanpassing fiscale behandeling VUT/prepensioen en introductie levensloopregeling.

De delegatie zal de commissie melden dat de Rabobank het betreurt dat de ontwerpregeling is opgesteld zonder tijdig nauw overleg met de beoogde uitvoerders, de financiële instellingen. Ook is de Rabobank van mening dat de tot nu toe geformuleerde productvoorwaarden onvoldoende inspelen op het oorspronkelijke doel van de regeling. Dat doel is het eenvoudiger maken van de combinatie van arbeid en andere activiteiten tijdens het arbeidzame leven zoals zorg, scholing en sabbatical.

De levensloopregeling is te complex en niet aantrekkelijk voor deelnemers. "De regeling is gespeend van realiteitszin", zegt Wim Boonstra, hoofd van de Stafgroep Economisch Onderzoek. "Jonge mensen tussen de twintig en dertig jaar, die aan het begin van hun loopbaan zijn, hebben stijgende lasten. Zij kunnen zich vaak niet veroorloven om jaarlijks nog eens 12% van hun bruto loon opzij te zetten. Ook is de deelname aan de bestaande verlofspaarregeling zeer laag. Slechts 5 promille van de potentiële deelnemers doet daar aan mee."

De Rabobank verwacht dan ook dat de vraag vanuit de in eerste instantie beoogde doelgroep - de mensen 'in het spitsuur van het leven' - naar het levensloopproduct uiterst gering zal blijven. "Tenzij er een werkgeversbijdrage komt of de huidige prepensioenrechten worden benut als startkapitaal", aldus Boonstra.

In Den Haag zal de delegatie de Kamercommissies aan de hand van een position paper over de Levensloopregeling informeren over het standpunt en de aanbevelingen van de Rabobank.