Gemeente Amsterdam

Hortus Spaarnbergensis in de UB Amsterdam
8 oktober 2004 - Djoe Lan Tan

De Universiteitsbibliotheek Amsterdam (UvA) opent maandag 11 oktober de tentoonstelling "De Schat van Spaarnberg" over een bijzondere botanische bibliotheek.

De Amsterdamse 19e eeuwse bankier Van der Hoop was een liefhebber van exotische planten. Op Spaarnberg (Santpoort) had hij een indrukwekkende verzameling exotische planten bijeengebracht, die hij zelf probeerde te identificeren met behulp van zijn privé-bibliotheek. De Universiteitsbibliotheek Amsterdam (UvA) opent maandag 11 oktober de tentoonstelling "De Schat van Spaarnberg" over deze bijzondere botanische bibliotheek. Een aantal van de fraaiste botanische plaatwerken die in de eerste helft van de negentiende eeuw zijn verschenen zijn voor het publiek te bewonderen.

Botanische boekillustratie

De UB bezit de hele zeventiende- en achttiende-eeuwse bibliotheek van de Hortus Botanicus Amsterdam. Hierbij zijn een aantal vroeg negentiende-eeuwse prachtwerken. Hoe waren die hoogtepunten van de botanische boekillustratie in de armlastige Hortus terechtgekomen? Het antwoord ligt bij de Amsterdamse bankier Adriaan van der Hoop.

De rijke bankier was een liefhebber van exotische planten die hij kweekte op zijn buitenplaats Spaarnberg bij Santpoort. Naast de grote bibliotheek in zijn Amsterdamse grachtenhuis had hij op zijn landgoed een kleine, maar zeer kostbare specialistische bibliotheek. De tijd waarin Van der Hoop leefde wordt beschouwd als de bloeiperiode van de botanische boekillustratie. De bankier kon zich de hoogtepunten op dit terrein, kostbare werken met fraaie handgekleurde platen, in kleine oplagen, permitteren.

Passies van van der Hoop

Op de tentoonstelling is het voor de bezoekers mogelijk aan de hand van verschillende prenten, fascinerend mooi geïllustreerde boeken, penningen en aantekeningen zich een beeld te vormen over de passie van Van der Hoop voor zijn planten, zijn leven in het algemeen en specifiek op zijn buitenplaats en hoe hij zijn verzameling uitbreidde.

De Bijzondere Collecties zijn deels on line vindbaar op de site van de universiteit.

© Gemeente Amsterdam