Politie Flevoland

Politie zet behulpzame Drontenaar letterlijk ''te kijk''

Dronten 11-10-2004 - Hij volgde twee verdachten, noteerde gegevens van hun scooters en belde de politie in Dronten. Die kon dankzij die informatie overgaan tot aanhouding en het oplossen van drie straatroven. Daarom werd Han Smits afgelopen vrijdag uitgenodigd op het politiebureau, waar de politie hem letterlijk te kijk zette.

Politiefunctionaris Tom Kroon, de tweede man in Dronten, overhandigde Smits een kijkertje, waarmee de waarde van het goed de ogen de kost geven door inwoners, werd gesymboliseerd. Het cadeau is speciaal gemaakt voor het politiekorps van Flevoland en zal in het vervolg bij andere gelegenheden ook worden gebruikt. Drontenaar Simts had de primeur.

Hij was de eerste behulpzame bewoner, die dit presentje in ontvangst mocht nemen. Ook waren er bloemen en een boek over de geschiedenis van Politie Flevoland.

Groot belang

Kroon was blij met de hulp van Smits: "Het is goed dat hij op deze manier gehandeld heeft. Zo is hij toch de held, zonder deze nu uitgehangen te hebben. Dankzij de gegevens konden we de verdachten ook laten bekennen dat ze drie straatroven hadden gepleegd. Gelukkig komen die incidenten in een plaats als Dronten weinig voor, daarom is het des te beter dat ze nu ook opgelost zijn. De hulp van inwoners blijkt dus maar weer van groot belang, daar moeten wij het ook van hebben. We kunnen niet alles zelf oplossen en op elke hoek van de straat een agent neerzetten. Dat zou overigens ook helemaal niet goed zijn", aldus Kroon, die aangaf dat de verdachten zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden.

Lekker

Smits was dankbaar voor de aandacht en cadeaus. "Ik heb een fruitstandje voor mijn huis en ik zag op een gegeven moment dat er fruit gestolen werd. Ik ging er achteraan, maar het lukte mij eerst niet om de jongelui te pakken te nemen. Daarna zag ik ze op De Boeierd staan en heb wat gegevens van hun brommers kunnen noteren en dat doorgegeven aan de politie."

"Uit onderzoek bleek dat ze wel eerder bij mij wat hadden gestolen. De politieagent heeft later aan mij verteld dat hij de jongelui gevraagd had, waarom ze terugkwamen bij mij, om opnieuw wat te stelen. Ze zeiden dat mijn appels zo lekker waren..."