AutoRai

11-10-2004

Al meer dan 20.000 SEAT Alteas op de weg

De Altea, SEATs Multi Sports Vehicle, is een schot in de roos. Enerzijds is het een riante vijfpersoonsauto met de praktische afmetingen van een midi-MPV en anderzijds het het een karakter van een sportief model.De verkoopstatistieken laten zien dat er in Europa al meer dan 20.000 Alteas rijden.

Eind augustus was de Altea precies vier maanden op de (Europese) markt. Toen aan het eind van die mand de balans werd opgemaakt, stond de teller al op 19.291 afgeleverde eenheden. Ook september was een goede maand voor de Altea, maar definitieve verkoopcijfers daarvan zijn nog niet bekend. Spanje was het eerste land waar de Altea beschikbaar was en daar zijn er (tot en met eind augustus) bijna 6.000 afgeleverd. Ook in Duitsland is de Altea een hit met meer dan 3.500 verkochte exemplaren in maar 3 maanden tijd. Frankrijk en Italië waren beide goed voor ongeveer 2.000 verkochte Alteas en ook Nederland heeft de Multi Sports Vehicle in zijn hart gesloten: sinds de introductie in mei dit jaar, zijn er al 1.300 Alteas in ons land afgeleverd.

Flitsende verkoopstart
SEATs Sales en Marketing Vice President Lars Henner Santelman over het succes van de Altea: Ondanks het feit dat de Altea op sommige Europese markten nog maar kort beschikbaar is en dat de auto nog in Mexico (een bijzonder belangrijke markt voor SEAT) moet worden geïntroduceerd, kunnen we nu al stellen dat het concept van de Altea zeer goed aanslaat..

Extra Sportieve accessoires
Er zijn nu ook extra sportieve accessoires beschikbaar, die worden geleverd door de huistuner SEAT SPORT. Rondom zijn spoilers beschikbaar en ook het dak kan worden voorzien van een spoiler. De auto heeft 18 inch gepolijste wielen, dubbele RVS uitlaten en zwarte koplampen en achterlichten. Tevens is er een verlagingsset beschikbaar die zorgt voor verbeterde rijeigenschappen. Voor betere prestaties levert SEAT SPORT ook een mogelijkheid voor motortuning met fabrieksgarantie: Het vermogen van de 2.0 TDi kan via chiptuning van 140 naar 170 pk worden gebracht. Om het geheel af te maken zijn er niet alleen verchroomde strippen, maar ook spiegelkappen in dezelfde kleur. Qua interieur valt er naast chromen accenten aan extras te denken als de pookknop, sportstuur, metalen pedalenset, matten, dorpellijsten en een subwoofer. De SEAT-dealer beschikt over meer informatie en de prijzen.

Beste trekauto in zijn klasse
In Groot-Brittannië heeft de Altea 2.0 TDi de onderscheiding Beste trekauto in de monovolume-klasse toebedeeld gekregen. Dat gebeurde bij de trekauto van het jaar verkiezing van de Caravan Club. Deze competitie vindt elk jaar plaats in samenwerking met What Car? Magazine en daarbij worden in tien categorieën de beste trekautos gekozen. Voor SEAT pakte deze verkiezing niet alleen door de winst van de Altea goed uit; de Ibiza FR TDi werd tweede in zijn klasse waarbij hij vooral werd geroemd vanwege zijn trekcapaciteiten in de bergen.

Overigens behaalde de Altea al voordat hij op de markt kwam al diverse prijzen. Zo werd de Altea Prototipo door Designers (Europe) onderscheiden met de titel Best Concept Car 2003. Deze prijs is bijzonder belangrijk voor zowel fabrikanten als designopleidingen. Daarnaast kreeg het productiemodel van de Altea het (eveneens) zeer prestigieuze predikaat Best of the Best voor zijn ontwerp. Dit werd toebedeeld door de fameuze Duitse Rote Punkt designorganisatie.