Ingezonden persbericht


Utrecht, 11 oktober 2004

Persbericht Nederlands Film Festival

Gouden Film voor DE DOMINEE

DE DOMINEE van Gerrard Verhage heeft 100.000 bioscoopbezoekers getrokken en is bekroond met de Gouden Film. De speelfilm is geïnspireerd op het leven van de in 1991 geliquideerde crimineel Klaas Bruinsma en gemodelleerd naar het gelijknamige boek van Bart Middelburg. De Gouden Film is afgelopen zaterdag in Vertigo (Vondelpark, Amsterdam) uitgereikt aan de regisseur en aan hoofdrolspelers Peter Paul Muller en Chantal Janzen.

In DE DOMINEE besluit de knappe Amsterdamse gymnasiast Klaas (Peter Paul Muller), zoon van een welgestelde limonadefabrikant in Amsterdam, de hasjhandel in te gaan samen met zijn vriend, de kickbokser Adri (Frank Lammers). Op handige wijze nemen ze de handel over van de zwarte Amerikaan Hugo. Diens hulpje Annet (Chantal Janzen) wordt Klaas' vriendin. Het geld stroomt binnen en wordt in vuilniszakken opgeslagen. Klaas wil zonder geweld zaken doen, maar hoe rijker hij wordt, hoe meer hij verstrikt raakt in het gewelddadige criminele circuit.

De Gouden Film en Platina Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film toegekend, wanneer voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000 en 400.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De prijzen werden geïntroduceerd in 2001 en worden mede ondersteund door Fine BV.

Productiemaatschappij Theorema Films heeft DE DOMINEE geproduceerd en A-Film Distribution heeft de film uitgebracht. De film is een coproductie met VARA TV. Tijdens het afgelopen Nederlands Film Festival werd Marco Rooth bekroond met het Gouden Kalf voor Beste Production Design voor DE DOMINEE. Ook werd de film genomineerd voor Gouden Kalveren in de categorieën Beste Regie, Beste Acteur en Beste Camera.

DE DOMINEE draait sinds 2 september 2004 in de bioscopen en is nu nog in 40 bioscoopzalen te zien.

Einde persbericht

www.filmfestival.nl / www.goudenfilm.nl / www.dedominee.nl