Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 11 oktober 2004


Jeltje van Nieuwenhoven kandidaat-gedeputeerde Zuid-Holland


De PvdA-Statenfractie heeft vanochtend ingestemd met het voorstel om Jeltje van Nieuwenhoven voor te dragen als gedeputeerde voor de provincie Zuid-Holland. Zij is de beoogd opvolger van Marnix Norder, die onlangs is voorgedragen als wethouder in Den Haag.


Jeltje van Nieuwenhoven vindt het een eer om gedeputeerde te mogen worden. De provincie is er voor de mensen. Als gedeputeerde neem je veel beslissingen voor hen. Voor mij is dit dan ook een grote uitdaging. Doordat ik al tijden in Den Haag woon ken ik de provincie


Zuid-Holland goed en weet ik wat er speelt.


Sinds 1981 maakt Van Nieuwenhoven bijna onafgebroken deel uit van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. Van 1998 tot 2002 was Van Nieuwenhoven de eerste vrouwelijke voorzitter van de Tweede Kamer. In 2002 was ze fractievoorzitter. Met Van Nieuwenhoven verliest de PvdA dan ook een zeer ervaren kamerlid. Wouter Bos: Voor de Tweede-Kamerfractie is deze overstap natuurlijk heel jammer. Ze laat een geweldig gat achter. Niet alleen in de PvdA, maar eigenlijk in de hele Kamer. Als vice-fractievoorzitter was ze voor mij met haar ervaring en gezag onmisbaar. Toch vind ik dat juist zij gezien haar geweldige staat van dienst nu ook even aan zichzelf mag denken en deze nieuwe uitdaging aan mag gaan. Ik weet zeker dat ze ook daar weer een succes zal blijken te zijn.


De Zuid-Hollandse PvdA is blij met de kandidatuur van Van Nieuwenhoven. Fractievoorzitter Martin Huls: Van Nieuwenhoven stond bovenaan ons lijstje. Met Jeltje halen we een sterke en zeer ervaren politica in huis, die de zware portefeuilles van Marnix Norder aankan. Ze is gepokt en gemazeld in het politieke ambacht, en goed ingevoerd in de provincie Zuid-Holland. Een nieuw maar bekend gezicht voor de Zuid-Hollandse provinciale politiek.


Over een paar weken zal Van Nieuwenhoven in een extra vergadering van Provinciale Staten als kandidaat-gedeputeerde voorgesteld worden, waarna zij, naar verwachting, naast Lennie Huizer gedeputeerde van de PvdA in Zuid-Holland zal worden.