Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

toegankelijkheid

Geldautomaten voor iedereen toegankelijker

Overhandiging Richtlijnen aan Taskforce Handicap en Samenleving

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) overhandigde op 8 oktober samen met de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang, de Richtlijnen voor een toegankelijke geldautomaat aan drs G.J.N.H. Cerfontaine, president CEO Schiphol Group en lid van de Taskforce Handicap en Samenleving. Met deze richtlijnen verbetert de toegankelijkheid van geldautomaten voor ouderen en mensen met een functiebeperking.

Omslag van de Richtlijnen

"Geld opnemen bij een geldautomaat is voor ouderen en mensen met een functiebeperking niet altijd even gemakkelijk. Banken willen ook deze mensen een goede toegang tot het betalingsverkeer verschaffen. De richtlijnen maken dit nu mogelijk, binnen de beperkingen die themas als veiligheid en wet- en regelgeving voor Ruimtelijke Ordening met zich mee brengen." aldus Hein Blocks, directeur NVB.

"Blinden en slechtzienden kunnen met deze verbeteringen en uniformiteit van de aanpassingen makkelijker geld pinnen. Het is de bedoeling dat geldautomaten ook uitgerust worden met een spraak module. Met een koptelefoonaansluiting kan de pinner horen of hij rood staat," aldus bestuurslid Atte Hibma van de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang.

De komende periode voorzien de banken geleidelijk aan de geldautomaten van één soort toetsenbord, en zijn ook de belangrijkste schermen identiek uitgevoerd. Deze verbeteringen maken onderdeel uit van een pakket aan maatregelen die banken hebben genomen en nog gaan nemen om de toegankelijkheid van geldautomaten voor ouderen en mensen met een functiebeperking te verbeteren. In een later stadium komen onder meer ook spraakgestuurde geldautomaten beschikbaar en zijn geldautomaten voor rolstoelgebruikers beter aanrijdbaar gemaakt.

Over de richtlijnen

De NVB heeft de richtlijnen opgesteld in overleg en nauwe samenwerking met de Chronisch zieken- en Gehandicapten Raad Nederland, de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang, ANBO voor vijftig plussers en het Landelijk Bureau Toegankelijkheid. De "Richtlijnen voor een toegankelijke geldautomaat" kunt u vinden op de websites van de NVB en de Federatie Slechtzienden- en Blindenbelang: www.nvb.nl en www.sb-belang.nl. Veilig geld opnemen: Voor meer informatie hierover kijk op http://www.nvb.nl/pages/publiek/brochures.asp. Daar vindt u de folder Pinnen hou het veilig

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Mevrouw Clary de Jong
Nederlandse Vereniging van Banken, Telefoon: 020 550 28 88

(Geplaatst 11 oktober 2004)
---