Socialistische Partij

Kritische kanttekeningen bij activiteiten John de Mol

11-10-2004 * De SP heeft staatssecretaris Van der Laan vragen gesteld over de ruimte die investeerders als John de Mol zich kunnen verwerven binnen het bestek van de mediawet. "De Mol kan zich blijkbaar een plek op de kabel verwerven, zonder dat er wordt getoetst aan de voorwaarden waaraan zendgemachtigden gehouden zijn," concludeert SP-Kamerlid Fenna Vergeer.

De investeringsmaatschappij Talpa van John de Mol heeft de rechten van de uitwedstrijden van het Nederlands elftal voor de WK kwalificatie opgekocht om daarmee een vliegende start te kunnen geven aan zijn ambitie om een commerciële familiezender te starten. Hij wil hiervoor ingrediënten gebruiken die nu onderdeel uitmaken van de publieke omroep, vooral voetbalwedstrijden van Oranje en de Eredivisie.

Volgens het Commissariaat voor de Media is John de Mol producent en aanbieder van een programma dat wordt uitgezonden op Nickelodeon. De SP twijfelt aan deze interpretatie van de relatie tussen De Mol en Nickelodeon, omdat De Mol de zendtijd huurt voor zijn programma. De Mol heeft ongeveer EUR 1 miljoen per uitwedstrijd op tafel moeten leggen voor de rechten van de wedstrijd. Als producent en aanbieder zou hij dat bedrag terug moeten verdienen door het programma te verkopen aan MTV, de licentiehouder van Nickelodeon. Vergeer: "Dat is, voor zover ik heb kunnen nagaan, niet gebeurd. Je kunt stellen dat De Mol zendtijd huurt op Nickelodeon. Het lijkt erop dat de Mol met het uitzenden van de uitwedstrijden voor de WK kwalificatie reclame tracht te maken voor zijn toekomstige zender. Daarmee rijst meteen de vraag of de uitgezonden voetbalwedstrijden plus commentaren niet gewoon gezien moeten worden als door De Mol ingehuurde reclameblokken, en of die passen in de toegestane hoeveelheid reclamezendtijd op Nickelodeon."

"Wij hebben de staatssecretaris gevraagd of zij het een gewenste ontwikkeling vindt als investeerders ongelimiteerd eigen commerciële zenders kunnen starten door zendtijd te huren binnen de licenties van derden. Ik ben bezorgd over de gevolgen die nieuwe verschuivingen in het medialandschap voor de publieke omroep kunnen hebben. Ik wil niet dat externe factoren de toekomst van de Publieke Omroep zullen beïnvloeden of bepalen, nog voordat de Tweede Kamer begin volgend jaar de lijnen uitzet voor de Publieke Omroep die wij voor Nederland willen."