Controle illegale teelt hennep

Rijn- en Veenstreek 11-10-2004 - De politie heeft in de week van maandag 4 tot en met donderdag 7 oktober op diverse locaties gecontroleerd op de illegale teelt van hennep. In een pand aan de Zuidweg in Rijpwetering werd na een controle niets aangetroffen. Evenals in een pand aan de Sotaweg in Roelofarendsveen. In beide gevallen werd door de melders een henneplucht geroken.

In een woning aan de Zuiderkeerkring in Alphen aan den Rijn werd een professionele kwekerij met 292 planten aangetroffen. Een deel van de oogst lag klaar in een droog en knipruimte. De politie nam naast de planten en de apparatuur ook een knipmachine in beslag. Inmiddels is de 25-jarige bewoner aangehouden en gehoord als verdachte.

In een woning aan de Brabantstraat werd een grote hennepstruik aangetroffen. De bewoner heeft afstand gedaan van de plant. Tevens vond er een controle plaats in twee coffeeshops in de Hooftstraat. De controle was gericht op handelsvoorraad, indentificatieplicht en verkoop aan minderjarigen. In beide coffeeshops had een aantal bezoekers geen identiteitsbewijs bij hen. Zij kregen hiervoor een bekeuring. Een van de shops werd betrapt nadat aan een minderjarige was verkocht. De politie stelt de gemeente in kennis van de overtredingen.

In Hoogmade werd na een tip in een caravan aan de Blauwpolderkade een hennepdrogerij aangetroffen. De goederen zij vernietigd. De politie moet de bewoners nog horen. Tijdens het onderzoek ter plaatse werd in de omgeving een henneplucht geroken. In de tuin van een naastgelegen perceel stonden 13 hennepstruiken die bijna oogstrijp waren. Een 45-jarige Amsterdammer is gehoord als verdachte. Aan de Paradijslaan in Ter Aar aan de achterzijde van een woning werden na een tip 52 hennepplanten en een hennepstruik van 1.80 m hoog aangetroffen. De politie heeft twee verdachten gehoord. Een van hen is aangehouden. Een caravan die eveneens aan de achterzijde stond was ingericht als droog en knipruimte.

De politie heeft inmiddels drie Leidenaren van 29, 32 en 41 jaar aangehouden nadat zij op maandag 4 oktober een hennepkwekerij in een woning aan de Marsstraat in Hazerswoude-Rijndijk had aangetroffen en ontmanteld. Op de zolder van de woning stonden nog resten van ruim 800 geoogste hennepplanten en de apparatuur van de kwekerij. Alle goederen zijn in beslaggenomen en vernietigd. Tevens werden nog twee luchtbuksen in de woning aangetroffen.

De politie kwam de kwekerij op het spoor na een tip. De NUON doet binnenkort aangifte van diefstal van stroom.