Gemeente Dongen


Controle opslagruimten vuurwerk gestart 11-10-2004 09:00 Vuurwerkbesluit stelt strenge eisen
Met het oog op Oud en Nieuw is de gemeente Dongen gestart met de controle van alle vuurwerkverkooppunten. Zij wordt hierbij bijgestaan door het politieteam Dongen. Sinds maart 2004 moeten bedrijven voldoen aan het nieuwe Vuurwerkbesluit dat is opgesteld naar aanleiding van de vuurwerkramp in Enschede. De Boerenbond en Sportvisser Jac de Roos hebben flinke investeringen gedaan om aan het strikte programma van eisen van het nieuwe Vuurwerkbesluit te voldoen. MILO is nog volop aan het werk. Verkooppunten die op 15 november hun zaakjes niet op orde hebben mogen geen vuurwerk verkopen.
Sinds het nieuwe vuurwerkbesluit is er veel veranderd. Vuurwerk moet worden opgeslagen in bunkers die volgens een strikt programma van eisen zijn gebouwd. Er worden onder anderen eisen gesteld aan de hoeveelheid vuurwerk die mag worden opgeslagen en de capaciteit van de sprinklerinstallatie. Voor de bunkerinrichting moet een onderhoudscontract zijn afgesloten. Het cluster milieu van de gemeente Dongen en de plaatselijke brandweer zien hierop toe door de opslagruimtes regelmatig te controleren. In de aanloop tot Oud en Nieuw komen alle verkooppunten nog een keer aan bod.

Consumentenvuurwerk
Aandachtspunten bij de controles zijn onder anderen de opslaghoeveelheid, certificering van de brandblusmiddelen, of er alleen consumentenvuurwerk wordt opgeslagen en of het vuurwerk door een transporteur wordt vervoerd die hiervoor een vergunning heeft. In Dongen mag per verkooppunt maximaal 5.000 kilo worden opgeslagen. Het landelijke maximum bedraagt 10.000 kilo.
Voor meer informatie over het Vuurwerkbesluit kunt u contact opnemen met het Cluster milieu van de gemeente Dongen. Tel: 0162-383200.