Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Leko consolideert voorsprong op WK

Ook de negende en tiende partij in de match om het wereldkampioenschap zijn in remise geëindigd. Met nog vier partijen te gaan leidt Leko met 5,5 - 4,5. Bij een gelijke eindstand behoudt Kramnik zijn wereldtitel. De negende partij, waarin Leko wit had, eindigde na zestien zetten in remise. In de tiende partij verloor Leko de slag om de opening en stond hij met de rug tegen de muur, maar wist hij met behulp van zijn tegenstander toch nog met een remise te ontsnappen.
---

Overtuigende winst Apeldoorn op Amstelveen (KNSB 1A) De Eenhoorn wint ook tweede wedstrijd (KNSB 1A) RSR Ivoren Toren geeft voorsprong uit handen tegen BSG (KNSB 1B) Weer nipt verlies voor ASV (KNSB 2D)
Pech voor Philidor II tegen Hardenberg II (KNSB 3A) ASV II maatje te klein voor Lewenborg (KNSB 3B)

Staat uw verslag ook ergens online? Mail de link dan naar webmaster@schaakbond.nl

Homburg Apeldoorn Zukertort Amstelveen II 7-3

Het eerste team van Homburg Apeldoorn heeft zijn eerste thuiswedstrijd van dit seizoen overtuigend gewonnen tegen het tweede team van Zukertort Amstelveen. Een echte wedstrijd is het nooit geworden, daarvoor was het ratingverschil te groot.
De nieuwe speellocatie Het Bolwerk is redelijk bevallen. Het gebouw oogt wat moderner dan de vorige locatie, de akoestiek is wel wat minder goed. De bar bevindt zich vlakbij de borden, waardoor het soms iets te luidruchtig is. Maar los van een kapotte lamp heb ik geen klachten gehoord. Het blijft erg leuk om de thuiswedstrijden met alle Apeldoornse teams samen te spelen, zodat de verrichtingen van de rest ter plekke gevolgd kunnen worden. Zo wonnen Homburg Apeldoorn 2 en De Schaakmaat ook hun tweede wedstrijd, waardoor beide teams samen met VAS uit Amsterdam aan kop gaan in de tweede klasse A.

Homburg Apeldoorn trok de wedstrijd naar zich toe middels een aantal overtuigende overwinningen. Alexander Kabatianski speelde een sterke positionele partij en had geen kind aan Jelmer Sminia. Ook Lucien van Beek bleek een maatje te groot voor Tim den Hartog. Sipke Ernst was naar verluid niet helemaal tevreden over zijn partij tegen Bart-Piet Mulder, maar het klasseverschil gaf toch de doorslag. Arthur van de Oudeweetering toonde mentaliteit door half-ziek toch achter het bord te verschijnen tegen zijn oude club en won een goede partij van Jan Helsloot.
Raymond de Rooij, de playing captain van Amstelveen 2, speelde aan het eerste bord een zeer solide partij tegen Alexander Naumann en behaalde een verdienstelijke remise. Manuel Bosboom kwam al snel totaal gewonnen te staan tegen Dennis Brouwer, maar gaf in tijdnood alles weer weg en mocht nog van geluk spreken dat de resulterende stelling remise was. Het dame-indische evenwicht werd nooit verbroken in de partij van Martin Bottema tegen ondergetekende. Marc Jonker speelde vlotjes en moet ergens heel goed gestaan hebben tegen Paul-Peter Theulings. Toen hij zich in het vervolg realiseerde dat het niet duidelijk meer was, koos hij professioneel voor het zekere halfje.

Een compliment verdient de jonge speler Bram ter Schegget, die een prima partij won van Freddie van der Elburg. Roeland Pruijssers herstelde zich van de snelle nul in de eerste ronde met een strakke overwinning op de andere jonge Amstelveense invaller Lody Kuling. Roeland zal de volgende ronde ontbreken wegens het jeugd WK in Kreta. Onderdeel van zijn voorbereiding is het toernooi in Hoogeveen van 15 t/m 23 oktober.


1. Alexander Naumann Raymond de Rooij ½-½

2. Sipke Ernst Bart-Piet Mulder 1-0

3. Manuel Bosboom Dennis Brouwer ½-½

4. Alexander Kabatianski Jelmer Sminia 1-0

5. Merijn van Delft Martin Bottema ½-½

6. Athur v/d Oudeweetering Jan Helsloot 1-0
7. Lucien van Beek Tim den Hartog 1-0

8. Marc Jonker Paul-Peter Theulings ½-½

9. Freddie v/d Elburg Bram ter Schegget 0-1
10. Roeland Pruijssers Lody Kuling 1-0

De Eenhoorn wint ook tweede wedstrijd

Na het sterke debuut in de eerste klasse heeft De Eenhoorn zaterdag ook de tweede competitiewedstrijd gewonnen. Een spannende strijd thuis tegen Bloemendaal kende uiteindelijk een eindstand van 5½-4½. De Eenhoorn heeft inmiddels acht wedstrijden op rij winnend afgesloten.

Het ging weliswaar nog maar om de tweede ronde; toch was dit duel al enigszins beladen. De twee clubs hadden elkaar vorig jaar in de tweede klasse ook getroffen, in de derde ronde. Toen zegevierde Bloemendaal, waarna De Eenhoorn de laatste zes ronden won en desondanks tweede werd achter Bloemendaal. De Eenhoorn promoveerde later toch naar de eerste klasse en had daarom wellicht wat meer te bewijzen.

Ondergetekende presteerde zaterdag op zijn verjaardag in stijl. Hij won als eerste door met zwart Lex Jongsma te verslaan in een vlugge aanvalsoverwinning, nadat beide spelers pionwinst voor wit in de opening over het hoofd hadden gezien.
Zowel Edeling als tegenstander Burggraaf werden door de teamleiders op het voor hen hoge tweede bord gezet, waar Edeling het punt pakte door in het eindspel een pluspion op solide wijze te verzilveren. Broersen kwam er tegen Schoehuijs niet aan te pas. In een voor hem onbekende variant offerde hij een pion maar kreeg geen compensatie. In tijdnood gaf hij daarna ook nog een paard weg.
Het volgende punt ging weer naar de thuisclub, maar dat had ook anders kunnen aflopen. In een krankzinnige partij (Go offerde met wit op zet vier al een paard voor slechts één pion), waarin Go ergens goed heeft gestaan, liet hij zich in tijdnood opeens door Eenhoorner Monteban mat zetten.
Op het tiende bord deed invaller Van Ojik vervolgens goede zaken tegen Sneeuw. Wit was snel een eindspel ingegaan en won daarin een pion, later nog een, en toen een toren kon binnendringen in de zwarte stelling was de winst een feit.
Visser kreeg tegen Van Zandwijk na de tijdcontrole een uiterst moeilijke stelling met een dame en een pluspion tegen twee torens. Hij kon remise afdwingen, besloot op winst te spelen en koos na dreigend gevaar (en een tactische bespreking met de coach) uiteindelijk toch voor eeuwig schaak. s Avonds thuis bleek de stelling op studieachtige wijze gewonnen te zijn.
Plukkel kwam met zwart tegen Bakker niet echt in de partij. Toen witte paarden op f5 en h5 met hulp van de dame wel erg dichtbij zijn koning kwamen, en een winnend schaakje niet winnend bleek te zijn, was de stelling reddeloos verloren.
Molenaar had het zwaar zaterdag. In het middenspel won wit (Rob Duijn) een pion en in het eindspel met loper en pluspion tegen paard vocht zwart als een leeuw, maar tegen de bierkaai!
De spelers van beide teams met de hoogste rating troffen elkaar op bord vier: Zult-Richard Duijn. In een prima stelling gaf wit op wel heel simpele wijze een kwaliteit weg. Hij probeerde later nog ijzer met handen te breken met één toren en twee verbonden vrijpionnen tegen twee torens, en net toen dat leek te gaan lukken bleek zijn koning in een matnet te zitten.
De beslissing moest dus vallen in het treffen Rill-Deen. Zwart had een pion meer in een dubbel toreneindspel maar of het genoeg was voor de winst Even later kwam een klassiek eindspel toren-en-pion-tegen-toren op het bord, waarbij de witte koning langs een lijn was afgesneden. Dit bleek juist voldoende voor de nog niet ver opgerukte, ene pion van zwart om de zo gewenste heldendaad te kunnen verrichten.

De Eenhoorn is goed op weg om zich meteen te handhaven in de eerste klasse. Met Wageningen en topfavoriet Homburg Apeldoorn staat het, met gepaste trots, vooralsnog op de eerste plaats.

De Eenhoorn 2157 Bloemendaal 2165 5½-4½


1. Peter Doggers 2234 - Lex Jongsma 2189 1-0
2. Jeroen Edeling 2090 - Jan Burggraaf 2078 1-0
3. Martijn Monteban 2221 - Benjamin Go 2161 1-0
4. Daan Zult 2251 - Richard Duijn 2260 0-1

5. Sjoerd Plukkel 2182 - Jan Bakker 2177 0-1
6. Henk Jan Visser 2220 - Jan-Peter van Zandwijk 2142 ½-½
7. Ron Deen 2132 - Gerard Rill 2141 1-0

8. Sjors Broersen 2070 - Erik Schoehuijs 2181 0-1
9. Joseph Molenaar 2044 - Rob Duijn 2148 0-1
10. Mark van Ojik 2124 - Ton Sneeuw 2171 1-0