HBAG Bloemen



11-10-2004
Exporteurs Rusland
Betreft: Voortgang importstop Rusland

De afgelopen week is de Russische fytosanitaire delegatie op bezoek geweest, van maandag 4 oktober tot en met zondag 10 oktober. Het doel van de missie was om het vertrouwen van de Russische PD in de Nederlandse PD te herstellen.

Van s morgens vroeg tot s avonds laat hebben intensieve gesprekken plaatsgevonden en zijn vele situaties in de praktijk bezocht om de procedures te bekijken. Tijdens het bezoek is duidelijker geworden wat de bezwaren zijn van de Russische PD en zij verwachten concrete voorstellen tot verandering.

De Russische delegatie zal op korte termijn rapporteren aan de Russische minister, maar er was geen rede om de importstop op korte termijn op te heffen.

Het Nederlandse Ministerie van Landbouw en de Nederlandse PD zullen zich op de kortst mogelijke termijn bezinnen op acties en deze voorstellen aan de Russen, om zo tot een oplossing van het probleem te komen.

Van de zijde van het bedrijfsleven zullen wij in een brief aan het Ministerie verzoeken om zo snel mogelijk tot actie te komen en aangeven dat het bedrijfsleven bereid is om alles in het werk te stellen om de importstop zo snel mogelijk opgeheven te krijgen.

Wij hopen dat door meer begrip en betere communicatie tot resultaten gekomen kan worden, maar mijn persoonlijke verwachting is dat dit niet voor 1 november a.s. zal gebeuren.

Wij verwachten deze week meer informatie van de PD over te nemen maatregelen en zullen u blijven informeren over de voortgang naar een oplossing van de importstop.