Novem

Energievoorziening Don Bosco/Graaf Huyn

Algemeen

* Organisatie: Arpas Energy Contracting B.V.

* Adres: Postbus 30200

* Postcode / woonplaats: 6370 KE Landgraaf

* Contactpersoon: Ing. G.W.P.J. Kempen (directeur)
* Telefoonnummer: 06-52390447

* E-mail: ger.kempen@essent.nl

Projectgegevens

* Onderwerp

Haalbaarheidsonderzoek energievoorziening `Don Bosco / Graaf Huyn'.

Doel van het project is om de technische en economische haalbaarheid te onderzoeken van het gebruik van aardwarmte en warmtepompinstallatie ten behoeve van de energievoorziening van 122 woningen en appartementen in de gemeente Sittard-Geleen. De conventionele (niet-duurzame) energievoorziening voor een dergelijk nieuwbouwproject bestaat uit individuele HR-ketels, waarbij de warmtapwatervoorziening geschiedt middels een HR combi. De wooneenheden worden daarbij voorzien van gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. De EPN die hiermee bereikt wordt, uitgaande van adequate isolatiemaatregelen, bedraagt 1.0. Hiermee wordt aan het huidige Bouwbesluit voldaan, maar niet aan de in dit project nagestreefde duurzame energievoorziening. Onderzocht wordt of het haalbaar is om de energievoorziening voor de wooneenheden te realiseren middels een installatie met een centraal aquifersysteem of gesloten verticale bodemwarmtewisselaars voor de onttrekking van bodemwarmte. Middels een warmtepompinstallatie kan hierbij warmte voor ruimteverwarming en voor warm tapwater geleverd worden aan de 122 woningen en appartementen. Nieuw in onderhavig haalbaarheidsonderzoek is dat tot op heden de benutting van aardwarmte middels een grondwatersysteem voor energieopslag in aquifers in Limburg technisch gezien niet haalbaar wordt geacht. In dit project wordt voor de eerste maal onderzocht of dit toch technisch en economisch haalbaar is door gebruik te maken van een watervoerend pakket op 150 meter diepte.

* Doelstelling(en)

De doelstellingen van het haalbaarheidsonderzoek zijn enerzijds technisch en anderzijds financieel van aard:

- Voor de eerste maal wordt aangetoond dat het technisch mogelijk is om in Limburg aardwarmte te benutten middels een grondwatersysteem voor energieopslag in aquifers door gebruik te maken van een watervoerend pakket op 150 meter diepte;

- Voor de eerste maal wordt een exploitatiebegroting gerealiseerd, waarbij investeerders onder dezelfde financiële voorwaarden als bij conventionele technieken, een dergelijke duurzame energievoorziening kunnen realiseren.

* Werkwijze

Het project kan voor wat betreft de opbouw in de volgende fasen worden verdeeld. Aan het einde van elke fase heeft Arpas de mogelijkheid te beslissen of de volgende fase wordt ingegaan.

Fase 1: Analyse van en keuze van energiesysteemconcept; Fase 2: Geohydrologisch onderzoek met proefboring;
Fase 3: Effectenstudie en exploitatieoverzicht op basis van een voorontwerp van een grondwatersysteem;
Fase 4: Projectmanagement, rapportages en kennisoverdracht.
* Beoogde resultaat

Fase 1


- Keuze van energiesysteemconcept

- Notitie met resultaten

Fase 2


- Proefboring

- Rapportage

Fase 3


- Voorontwerp

- Effectenstudie

- Energieverbruikberekening

- Exploitatieberekening

Fase 4


- Projectmanagement

- Rapportages

* Begin- en (verwachte) einddatum van het project

Begindatum: 01 januari 2004
Einddatum: 15 december 2004

* Novem projectnummer en referentienummer

Projectnummer: 2020-03-13-26-004
Bestelnummer: 4800002828